Amsterdam zet maken ruimte voor bedrijven in de Lutkemeer door

De gemeente zet de bouw van bedrijfslocaties in de Lutkemeerpolder door. In de Lutkemeerpolder in Amsterdam wordt nog wel 14 hectare grond beschikbaar gesteld voor stadslandbouw. Deze grond, nu nog in gebruik voor intensieve akkerbouw, zal voortaan gebruikt worden voor duurzame voedselproductie door en voor Amsterdammers. De gemeente volgt hiermee een voorstel van de gemeenteraad, bedoeld als gebaar richting klimaatactivisten die zich al jaren verzetten tegen de aanleg van een bedrijventerrein in de polder.

Toch zijn de activisten allerminst tevreden. Volgens hen gaat het om een ‘dode mus’: het gebied zou sowieso groen blijven, en het grootste deel van de polder wordt alsnog volgebouwd. “De rest verdwijnt onder beton,” zegt activist Iris Poels in Parool. Wel zien zij een klein voordeel: dankzij biologische stadslandbouw worden er geen landbouwgiffen meer gebruikt op het perceel, wat beter is voor de gezondheid van omwonenden.

Waterschap AGV

Vorig jaar adviseerde het Waterschap nog om de bouw te stoppen. Dit omdat er een te hoog grondwaterpeil zou kunnen ontstaan. Volgens Europese regels moet de gemeente bovendien kunnen aantonen dat de waterkwaliteit niet verslechtert. In het bestemmingsplan stond destijds niet hoe dat zou gaan gebeuren. Hoe dit nu wordt opgelost blijkt niet uit de brief van wethouder Steven van Weyenberg.

De wethouder benadrukt dat er in totaal nu 26 hectare beschikbaar komt voor stadslandbouw. Dat is aanzienlijk meer dan de oorspronkelijk geplande 1 hectare. Daarbij rekent hij ook andere al eerder toegezegde gronden mee, zoals die van ecoboerderij De Boterbloem. Ook wordt in de nabijgelegen Tuinen van West gezocht naar extra ruimte voor stadslandbouw, bij voorkeur grenzend aan de nieuwe percelen in de Lutkemeer.

De gemeente neemt de overige kavels van het bedrijventerrein niet over van projectontwikkelaar SADC. Dat zou te duur zijn: 4,5 miljoen euro per hectare, tegenover een fractie daarvan voor het inrichten van stadslandbouw op bestaande landbouwgrond. Volgens de wethouder zou dat ten koste gaan van geld voor stadsvernieuwing.

Stadsgebonden bedrijven

De wethouder benadrukt dat het bedrijventerrein inmiddels niet meer alleen op Schiphol is gericht, maar op bedrijven die Amsterdammers direct bedienen, zoals een bakker, brouwerij en bloedbank. Grootschalige distributie wordt uitgesloten in het bestemmingsplan, mede om verkeersdrukte te beperken. Ik ben benieuwd naar de uitwerking daarvan. Ik vond het eerder merkwaardig dat de plannen nu worden doorgezet terwijl we nog steeds wachten op een gemeentelijke strategie voor die plekken aan de rand van de stad zogenoemde hubs kunnen komen voor stadslogistiek. Er is ook nog geen uitvoeringsagenda voor de Amsterdamse stadslogistiek.

SADC wil hier werken aan werklocaties met aandacht voor duurzaamheid en circulariteit. Daarbij combineren ze praktische voorzieningen zoals voet- en fietspaden met groene elementen, waaronder watergangen, zonne-energie en beplanting. Door het gebruik van milieuvriendelijke materialen en bijvoorbeeld de aanplant van fruitbomen, ontstaat een werkomgeving met oog voor biodiversiteit en verblijfskwaliteit, stelt SADC.

Vreemd aan de gang van zaken is dat de inspraakprocedure nooit is afgerond en er geen nota van beantwoording is gemaakt... het Amsterdamse college heeft weinig op met de mening van bewoners?

Walther Ploos van Amstel.

 

Lees ook: Een voedselpark in Lutkemeer is het mooiste kado voor Amsterdam 750 jaar

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE  >>

Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--