Channels

Het geluid dat telewerken (slechts) een randvoorwaardelijk element is van het nieuwe werken, klinkt steeds luider. Dat anders sturen en leidinggeven weleens de succesfactor zou kunnen zijn, horen we minder. Logisch, want wie nu stuurt, doet dat bij voorkeur over de eigen boeg. Over een jaar of vijf hebben we die keuze wellicht niet meer. De twintigers van nu zijn dan volop op de arbeidsmarkt. En, of we willen of niet, ze werken om andere redenen dan u en ik. Althans als u als lezer dezes voor 1985 bent geboren. U kunt wel besluiten nu vast voor te sorteren.

Recent onderzoek van Motivaction kenmerkt de twintigers van nu als narcistisch en hedonistisch. Maar liefst 63 procent van de onderzochte groep vindt zich bijzonder. Werken doet de generatie van na 1985 vooral omdat het leuk is. Verantwoordelijkheid en plichtsbesef vinden zij woorden uit een beduimeld vocabulaire. Aan bureaucratie en bazen doen de onderzochte twintigers niet. Natuurlijk zijn beide, zeker in grote bedrijven, niet weg te denken. Maar als werk alleen leuk moet zijn, laat je je aan beide weinig gelegen liggen.

Nu lijkt het voorgaande vooral kommer en veel kwel voor de huidige baas, maar er gloort wel enige hoop. De stijl van leidinggeven die nodig is om generatie Y in het spoor te houden, heeft verdacht veel weg van de (aan)sturing die nodig is om het nieuwe werken op de rails te krijgen. De twintigers van nu blijven wel gewoon jonge mensen die nog niet alles weten wat nodig is om het werk gedaan te krijgen. Leren, ontwikkelen en spiegelen aan gewenste resultaten met de beoogde kwaliteit blijft nodig.

Lees ook:

Het nieuwe werken speciaal voor kenniswerkers

Ze vragen er ook om. Alleen niet meer vanuit bazenperspectief, maar vanuit vakmanschap. Nu pleit ik niet per direct voor het afschaffen van het credo ‘maak de beste timmerman geen timmerbaas’, maar de controlerende baas heeft wel zijn langste tijd gehad. In de wereld van het nieuwe werk komen die vaardigheden de baas ook nauwelijks meer van pas. In de nieuwe wereld van het werk vervullen medewerkers verschillende rollen die deels uit het oude werk van de manager en de stafafdelingen komen.

Als u wilt voorsorteren en geleidelijk nieuw wilt werken, is dat een aardige om mee te beginnen. Bedenk eens welke sturende en controlerende rollen van managers en stafafdelingen aan het pakket van de ‘nieuwe medewerker’ toegevoegd kunnen worden. Twintigers vinden het heel normaal het heft in handen te hebben en voor de ‘ouderen’ is het een bron van vakontwikkeling en professionalisering.

Succes en met 40+ groet,

Wilco van Gelderen

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x