Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Het is inderdaad ronduit genant dat we niet in staat zijn om dat nieuwe werken een zichtbare boost te geven. We blijven te veel hangen in traditionele zekerheden. En dat terwijl het sturen op output (in plaats van het duffe tijdschrijven waarbij we checken of iedereen er daadwerkelijk is) nu mogelijk is. Blijkbaar is de pijn van die dramatische file of overvolle treincoupe en van dat dure kantoor nog niet groot genoeg!

Het nieuwe werken is (technisch) mogelijk geworden door alle mogelijkheden van het Internet, inclusief allerlei vormen van “social” softwaresystemen, vroeger meer bekend als “groupware”, waarmee samenwerken (waar je je ook bevindt) een stuk gemakkelijker wordt. Op de (creatieve) werkvloer zijn zaken als collaborative design en idem engineering al jaren geen onbekende meer. Het management kent echter het social media landschap eigenlijk alleen door hun kinderen, die de kracht ervan vooral inzetten voor hun eigen “spielereien”, dus om dat nu te vertrouwen voor je business…, nou nee, dank je….
Het wordt tijd dat ook de managers de beschikking krijgen over “collaborative” systemen, waarmee hun eigen werkzaamheden (zoals: BI verzamelen, scenarios bedenken, doelen bepalen, wegen kiezen, beslissingen nemen en communiceren) in samenwerking met de stakeholders (op elke management laag en nog daaronder) ondersteund kunnen worden.
Pas dan mag je hopen, dat het relatieve onbelang van tijd en plaats, waar iedereen zijn werk verricht ook doordringt tot de bestuurderen.

Ik vergat nog te wijzen op het nieuwe boek van Don Tapscott en Anthony D. Williams, met de ambitieuze titel:”Makrowikinomics, rebooting business and the world”. Dit boek legt indringend uit, dat “de hoogtijdagen ven de industriele revolutie” nu toch wel echt voorbij zijn en dat niet alleen de (industriele) bedrijven, maar ook banken, overheden, universiteiten (eigenlijk alles wat “geinstitutionaliseerd” is) maar eens met en schone e-lei moesten beginnen….
Misschien moesten we aan dit boek maar eens een aparte “thread” wijden!?
Wie heeft het algelezen? Verteerd? Ook al meningen gevormd? Ik hoor het graag!

Wellicht ten overvloede, maar in de Nieuwe Wereld van het Werk zou je ook nog met papier kunnen werken… Veel processen veranderen wat betreft de volgorde nauwelijks, maar wel wat betreft aansturing en verantwoordelijkheden.

Telewerken vergroot wel de noodzaak om over deze zaken goede afspraken te maken. Vaak gaat het over wie-welke-rollen vervult. Wie stuurt, wie controleert en wie voert uit.
Denken in rollen kan helpen. denkeninrollen.nl

Toon alle 4 reacties
x
x