Manager zit ‘nieuwe werken' in de weg

Actueel

Mensen denken vaak: het Nieuwe Werken staat gelijk aan thuiswerken. Maar dat is niet zo, het Nieuwe Werken is werken wanneer en waar jij dat wilt. Zitten al uw medewerkers op hun plek, netjes van 9 tot 5? Dan loopt uw bedrijf hopeloos achter. Een beetje vooruitstrevend bedrijf, kiest voor het ‘nieuwe werken'. De bottleneck zit vooral in het hoofd van de manager.

Schijncomfort
Er zijn twee dingen nodig: de juiste ICT-oplossing en een andere managementmentaliteit. Het geeft veel managers nog een fijn gevoel, als al ‘hun' medewerkers netjes achter hun pc'tje zitten te typen. Dat is schijncomfort. Er bestaan zelfs boeken over hoe je moet doen alsof je acht uur lang heel hard werkt.

Het gaat om een cultuuromslag van input naar output.

Loslaten
Resultaat, daar gaat het om en daar moet de medewerker op afgerekend worden. Je moet het gevoel van controle los durven laten. Managers zijn bang dat ze het niet zien als iemand de kantjes ervan afloopt. Dat is niet waar: het wordt juist zichtbaarder. Want iemand die de kantjes ervan afloopt, kan geen resultaat laten zien. Prestatiegerichte, jonge talenten voelen zich in zo'n organisatie thuis en die kunt u goed gebruiken.

Het Nieuwe Werken laat zich het beste uitleggen langs vier pijlers:
* Technologie.

Het Nieuwe Werken vraagt om een flexibel technologisch platform. Want medewerkers moeten altijd en overal kunnen beschikken over de juiste informatie en middelen om te kunnen werken en samenwerken.
* Inspiratie.
Het Nieuwe Werken vraagt om inspiratie. De mensen in de organisatie krijgen de ruimte om zichzelf te ontwikkelen, maar moeten ook geïnspireerd worden om het beste uit zichzelf te halen.
* Organisatie.
Het Nieuwe Werken vraagt om een flexibele organisatie. Geen command & control meer, maar eigen initiatief en zelfsturing.
* Cultuur.
Het Nieuwe Werken vraagt om een cultuuromslag. Een omslag van eenrichtingsverkeer naar een dialoog, van delegeren naar coachen, en van werk of privé naar werk en privé.
Prestatiegericht

Hoe dan?
U hoeft uw werknemers eigenlijk maar één ding te geven: een laptop. Uiteindelijk bespaart u er juist kosten mee. Je hebt een kleiner werkoppervlak met minder werkplekken nodig en je bespaart op reiskosten. Je bindt mensen aan je die prestatiegericht werken en dat is goed voor je organisatie.

Allereerst kun je de bedrijfscultuur sterk naar voren brengen. Ofwel: hier staan wij voor. Ten tweede mag er geen misverstand bestaan over de collectieve ambitie van het bedrijf: dit willen we bereiken. Voor iedereen moet duidelijk zijn hoe zijn of haar werkzaamheden het bedrijf ondersteunen. Als dat lukt, dan heerst er als vanzelf een ‘wij-gevoel’, zelfs al brengen werknemers minder tijd met elkaar door.

Flexwerken is, net als individuele zeggenschap en leidinggeven op afstand, onderdeel van het Nieuwe Werken.

Lees verder op Innovatief Organiseren:
Het Nieuwe Werken, een overzicht!

Sinds ik mij in Het Nieuwe Werken heb verdiept, heb ik een aardig beeld gekregen van wat er op dit gebied in Nederland gebeurt. Net als veel andere begrippen, wordt ook de term ‘Het Nieuwe Werken’ door diverse bedrijven, organisaties en personen op verschillende manieren gebruikt.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (samenvatting uit: Management Team door: Carlie van Tongeren

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Het Nieuwe Werken