6 Mythes over slimmer werken

Actueel

Vormen van slimmer werken zijn een betere werk- en taakverdeling, flexibelere arbeidstijden en het effectiever benutten van talenten van werknemers. Slimmer werken heeft direct invloed op de productiviteit en de winstgroei van bedrijven. Zodra slimmer werken wordt gecombineerd met technologische vernieuwingen, dan loopt de gemiddelde productiviteitsgroei op tot 12%.

Slimmer werken, juist nu!
Sociale innovatie of ‘slimmer werken’ krijgt steeds meer aandacht. Er zít een positieve kant aan de economische recessie: ze geeft bedrijven de gelegenheid om zichzelf te verbeteren door middel van sociale innovatie. Dat houdt in: organisatie, technologie en personeel beter op elkaar afstemmen zodat de arbeidsproductiviteit omhoog gaat en de kwaliteit van de arbeid beter wordt. Om straks concurrerend uit de strijd te komen, moeten organisaties nú sociaal innoveren. Medewerkers en leidinggevenden kunnen en moeten nu de tijd nemen om samen te bekijken hoe ze processen slimmer kunnen aanpakken. Ook moeten ze bedenken hoe je mensen intern naar een hoger niveau kunt scholen

Sociale innovatie kan zo simpel zijn. Dat toch niet elk bedrijf eraan begint omdat het management niet altijd de kansen ziet en soms ook moeite heeft om ‘de werkvloer’ te betrekken bij beslissingen die een heel andere manier van werken in kunnen houden.

Maar wat wil de werknemer?
Wat drijft en motiveert mensen? Hoe denken zij over werk?

Enkele citaten uit een onderzoek:
“Voor 48% van de jongeren is een baan zonder uitdaging geen optie: zij vertrekken.”
“Over 7 jaar ben ik 26 en dan wil ik natuurlijk wel een eigen huis hebben.” (Man, werkend, 19 jaar.)
“Slechts 10% van de hbo’ers en 6% van de wo’ers wil graag leidinggeven. In 1995 waren die percentages 4 keer zo hoog!”
“Werk is niet het belangrijkste in het leven. Bovendien: je redt het wel met twee vierdagensalarissen. Om me heen denkt iedereen dat de ideale situatie met kinderen is: beide drie dagen werken, kind één dag op de crèche. Ik wil geen kinderen, dus vier dagen werken zal het wel worden. Dan hou ik tijd over voor uitgaan, vrienden en dingen regelen.” (Vrouw, 20 jaar.)
“Als je een gesprek aanvraagt met je baas, is dat meteen zo zwaar. Ze denken gelijk dat je salariseisen gaat stellen of zo. Zitten ze helemaal nerveus tegenover je en bieden ze je een cursusje aan. Terwijl ik alleen maar even wil praten, van gedachten wil wisselen.” (Vrouw, 22 jaar.)

Vast staat dat onder werkgevers én werknemers zelf allerlei mythes de ronde doen:

  • Mythe 1: Mensen zijn de architect van hun eigen verandering.
    (Weinig mensen nemen ontslag omdat ze hun loopbaan zat zijn. De meesten worden tot verandering gedwongen.)
  • Mythe 2: Passie is alles wat je nodig hebt.
  • Mythe 3: Een droombaan is een baan waarin alles leuk is.
  • Mythe 4: Als het goed is, hou ik van de baan om de baan.
    (Als het gaat over de zin van werk, bedoelen mensen nooit dat ze iets doen omdat ze het nu eenmaal leuk vinden om te doen)
  • Mythe 5: Ergens is de baan waarvoor ik geboren ben.
  • Mythe 6: Ik weet niet wat ik wil.

Iedereen weet wat hij wil:
Voldoening, in het leven en de samenleving staan, verantwoordelijkheid en een beetje opwinding. Het echte probleem is hoe je daar komt. Dat is uiteraard moeilijk, maar dat is ook precies de bedoeling - want anders zou je onderweg niets leren en er dus nooit arriveren. Wie bereid is om het beste te maken van vervelende situaties, om af en toe rotwerk te doen en om bescheiden en leergierig te blijven, komt er vanzelf wel. Er is niet één perfect iets voor iemand om te doen in dit leven. Voor elk mens zijn er tientallen of honderden mogelijke carrières waarin hij zijn ei kwijt kan.

Bv: Deze man had even goed een cariere in het circus kunnen hebben:

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (Uit: Express en Six_Sigma: Fast Company, april 2009)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Suzan de Boer Sap
Geweldig die man die zoveel bakstenen op zijn hoofd over een loopplank kan vervoeren. Ik vind hem zelfs stukken knapper dan een circusartiest. Een circusartiest doet zijn kunstje maar één of hooguit twee keer op een avond. Waarschijnlijk loopt deze man honderden keren per dag over die loopplank zonder ook maar één steen te laten vallen.
Ron Tenten
Ja, helemaal mee eens Suzan, en wat te denken van het gewicht? Die nekspieren van hem zullen zo (hard) ontwikkeld zijn als de stenen daarboven. En dan die collega die hem passeert, kijkt niet eens meer.....................
Ad de Beer
Met betrekking tot de mythes, tijd om daar de mythbusters eens op los te laten.
Mensen zijn niet zomaar in groepen onder te brengen, gedrag vab vandaag geeft geen garantie voor gedrag van morgen en gedrag van gisteren is geen garantie voor gedrag van vandaag.
Mensen kunnen vandaag vol energie zitten en hun toekomst naar hun hand zetten. Morgen kunnen ze als een dood vogeltje weer netjes achter hun bureau de minuten af zitten tellen.
Er zijn transformers en adapters, transformers veranderen zichzelf en hun omgeving. Adapters passen zich aan.
Helaas slaat de omgeving vaak de transformers dood, zoals een meute betweters een meiske van 13 verbieden een zeiltochtje te maken, De meid verschilt van haar leeftijdsgenoten, maar wordt met geweld weer in het strakke stramien geslagen. Zomaar een voorbeeld.
Is het niet zo dat "zo doen we het al jaren" en "zo hoort het" iedere vorm van initiatief de grond in boren?
Ook slimmer werken gaat gebukt onder de uitgangspunten van scientific management, anders tegen een organisatie aankijken schijnt niet te kunnen. Organiseren vanuit de kunde, de talenten van mensen in plaats van organiseren vanuit de eindproducten, de taken van een organisatie.
Juist daar ligt de sleutel die alle mythes zal bevestigen. Het is slechts het systeem van 150 jaar oud dat vooruitgang blokkeert.

Meer over Creativiteit