Channels

Duurzaam. Het meest misbruikte woord van 2010. Terwijl het zo’n goed idee is: zuinig zijn op wat we hebben, wie we zijn en wat we kunnen. Kritisch kijken hoe je benutte energie opnieuw kunt gebruiken, hoe je effectiever en efficiënter kunt zijn met minder middelen. Of hoe je vernieuwd kunt zijn met ‘oude’ materialen en middelen. Daar kun je toch niet op tegen zijn!
Daarom gooi ik een schepje bovenop uw duurzaamheid door uw werkervaring te recyclen. Een effectief en goedkoop schepje. Het enige wat het u kost is wat tijd en aandacht.

Wat te doen?
U hebt een jaar lang gewerkt aan allerlei projecten, opdrachten, klantvragen en intern organisatie gedoe. U was vast vaak super druk met het halen van alle deadlines en het blij maken van allerlei mensen aan wie u zich verplicht had. En als het ene af was, holde u gauw naar het andere. Gelukkig is het bijna kerst. Dan hebt u mooi de tijd om bij te komen, eens rustig terug te kijken op het afgelopen jaar en te leren van al uw werkervaringen. Want daar het gaat het om bij het recyclen van uw werkervaring. U haalt alle opnieuw bruikbare ingrediënten uit het afgelopen jaar. Zodat u in 2011 met minder moeite meer voor elkaar kunt krijgen.

Als u veel opdrachten met een team uitvoert, is het leerzaam om deze opdracht met het team te doen. Als u begeleiding wilt kunt u daarvoor contact met mij opnemen.

Lees ook:

Cars, een Crash Course

Hoe recyclet u uw werkervaringen zo dat u er het meeste uithaalt?

Stap 1 Wat gedaan?
Het recyclen van uw werkervaringen gaat het beste als deze nog niet al te oud zijn. Anders is er al van alles vergaan. Daarom: pak uw agenda van 2010 erbij en kijk terug vanaf de eerste week nadat u terug was van uw zomervakantie. Bekijk per week wat u precies heeft gedaan en wat er verder zoal is gebeurd. Maak een lijst van alle leerzame ervaringen.

Stap 2 Leren van successen
Markeer alle positieve en succesvolle ervaringen. Onderzoek ze per ervaring aan de hand van vragen als:
o Wat was kenmerkend aan deze ervaring?
o Wat maakte de situatie succesvol?
o Wat heb ik daar zelf precies aan bijgedragen?

Stap 3 Leren van de mindere momenten
Hoewel u die mindere momenten natuurlijk graag had willen vergeten, gebeurt dat doorgaans niet. Ze blijven langer in het hoofd rondzwerven dan onze positieve ervaringen. Daarom bekijkt u ze nog een keer heel goed aan de hand van vragen als:
o Wat gebeurde er eigenlijk allemaal in die situatie?
o Wat maakte de situatie voor mij zo vervelend/lastig?
o Wat daarvan was mijn eigen aandeel?

Stap 4 Het 1e kwartaal van 2011
Tegen het einde van het jaar is het ook een goed moment om stil te staan bij de vraag: ‘Wat wil ik graag in 2011 realiseren?’. Beschrijf uw doelen zo concreet en aantrekkelijk mogelijk. De meeste mensen willen hun doelen graag zonder al te veel extra inspanning realiseren. Dus hergebruik uw kennis en kunde door u af te vragen: wat zet ik van het geleerde van vorig jaar in om mijn doelen voor 2011 met meer gemak voor elkaar te krijgen? En maak aan de hand daarvan uw actieplan.

Veel succes en een goed 2011.
Wilga Janssen – ervaren talenten

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Leuk idee om op deze manier de investeringen van 2010 opnieuw te beleven en deze in te zetten voor 2011. Uiteindelijk gaat het er om dat je succesvolle ervaringen dupliceerbaar maakt voor jezelf, maar misschien nog wel meer voor anderen. Want daar zit jouw succes!

Jan Paul Lottering
Eigenaar van MindWorkshops.nl | De Site voor Zakelijke Workshops

Origineel en praktisch om zo stil te staan bij hetgeen je doet of overkomt. Bij recyclen en duurzaam dacht ik ook even aan het delen van (deze) ervaringen met anderen. Ook dat is leerzaam. Daarnaast wil ik toevoegen dat het goed is om je doelen te stellen maar m.i. ook goed om (te durven) los te laten en te dromen. Het gevaar van heel expliciete doelen stellen is veelal starheid en het behalen van het doel wordt dan een doel op zich.

Achtergrondliteratuur bij bovenstaande opmerking?
Tolle – De kracht van het NU (stilstaan bij het moment)
Wierdsma – Co creatie (onderweg verder veranderen en ontwikkelen met elkaar)
Wierdsma – Van georganiseerde reis naar trektocht (punt op de horizon en loslaten)

Hartelijke groet,
Ellen van Bodegom
zelfstandig adviseur ‘organisatie & inspiratie’

x
x