Het geheime ingrediënt voor succes!

Columns

Je stelt ambitieuze en uitdagende doelen. Je visualiseert het eindresultaat. Je maakt een stappenplan en deelt je doelen op in kleine hapklare brokken. Je zet een realistisch tijdpad onder je doel en je beschrijft je eerste stap. Je gaat na wat je tegen zou kunnen houden om je doel te bereiken. Kortom, je bent er helemaal klaar voor. Vastberaden om je doel te realiseren, want diep geworteld in je zit dat verlangen. Het verlangen om succesvol te zijn.

Zo ongeveer was Martijn ook te werk gegaan. Hij vertelde mij dat hij alle tips en adviezen had opgevolgd die hij kende. Hij had een doel geformuleerd waar hij helemaal voor ging. Hij had zijn redenen om zaken uit te stellen onderzocht en aangepakt. Hij had zijn focus bepaald. Maar na enige tijd moest hij vaststellen dat hij zijn doel nog steeds niet verwezenlijkt had.

Overkomt dat jou ook wel eens? Dat je er dit keer van overtuigd bent dat het je echt gaat lukken? Dat je in je voorbereiding er ook alles aan gedaan hebt om het te laten slagen? En dat je dan, net als Martijn, na enige tijd de conclusie moet trekken dat het je opnieuw niet gelukt is? Frustrerend, toch!

Wat je nodig hebt is het geheime ingrediënt voor succes! Ik ga je meteen verklappen wat het geheim is achter succes. Dat is discipline! Oeps, nu loop ik het risico dat je afhaakt. Dat je stopt met lezen. Wacht daarmee, blijf nog even bij me. Ik weet natuurlijk dat het woord discipline een negatieve reactie kan oproepen. Toch durf ik het te gebruiken.

Is discipline nou echt zo’n verkeerd woord?

Ik denk van niet. Ik heb al eerder over het belang van discipline geschreven. Om je toen niet meteen in de gordijnen te jagen, heb ik het woord ‘volharding’ gebruikt. Maar zoals ik destijds ook al schreef, ik bedoelde in dat artikel feitelijk ook discipline.

Waarom is discipline zo belangrijk? Waarmee kan discipline je helpen?

Eigenlijk gaat discipline hand in hand met een ander geheim ingrediënt voor succes. Namelijk met wilskracht! Wilskracht en discipline zorgen er beide voor dat je succesvol bent. Onderzoek heeft uitgewezen dat studenten die wilskracht en discipline hebben, succesvoller zijn dan studenten met een hoog IQ. Grappig hé! Discipline is dus belangrijk omdat discipline het geheime ingrediënt achter succes is. Het is samen met wilskracht je garantie om je doelen echt te bereiken, om succesvol te zijn.

Om je te inspireren om discipline in je leven te brengen, geef ik je 3 waardevolle tips.

Tip 1 Beloon jezelf

Ondanks dat discipline vaak zo’n negatieve betekenis heeft, ben je er gelukkig dagelijks mee behept. Je staat op, je gaat naar je werk, je verzorgt jezelf (en anderen), je verschijnt op vergaderingen, enz. Beloon jezelf daarom eerst eens voor je discipline. Maak een lijst van alle dingen die je vanuit je discipline dagelijks, wekelijks of maandelijks doet. En sta stil bij het resultaat, geniet ervan!

Tip 2 Score de noodzaak

Het verschil tussen je doel wel of niet halen, zit ‘m samen met wilskracht en discipline, in de noodzaak. Als er geen noodzaak is, en dan bedoel ik een echte stevige noodzaak, dan heb je geen reden om tot actie over te gaan. Is die noodzaak er wel, dan ga je aan de slag. Dan tellen al je eerdere bezwaren niet. Dan zijn er geen argumenten meer om in je comfortzone te blijven.

Herken je dit? Soms kom je een hele dag niet of moeilijk op gang. Dan ineens gebeurt er iets waardoor je als een speer aan de slag gaat. Je directeur belt bijvoorbeeld met de mededeling dat hij aan het eind van de middag even langs komt om persoonlijk die notitie van je op te halen. Zat je eerst nog tegen je perfectionisme aan te hikken, waardoor je geen letter op papier kreeg. Nu, onder tijdsdruk ben je geen perfectionist meer, maar iemand die snel al zijn gedachten aan het papier toevertrouwt. Die notitie gaat er hoe dan ook komen. Waarom? Omdat er opeens een bittere noodzaak is ontstaan!

Tip 3 Start 5 minuten

De praktijk wijst uit, dat als je ergens mee start en dat 5 minuten volhoudt, dat je dan in de flow bent gekomen om ermee door te gaan. Het werkt echt! Probeer het zelf maar uit. Als experiment kun je bijvoorbeeld 5 minuten je auto gaan wassen, 5 minuten je keuken schoonmaken, 5 minuten je afwas doen, 5 minuten je bureau opruimen, 5 minuten je archief op orde brengen, 5 minuten je emails opschonen, etc. Je zult ervaren dat je na 5 minuten gewoon doorgaat met waar je mee bezig bent.

Breng discipline in je leven en je zult succesvol zijn.

Veel inspiratie!

Veron Goemans, leiderschapsblogger

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jan Paul Lottering
Ik ben het hier zonder meer mee eens en zou hier nog 1 ding aan toe willen voegen... Zorg voor een systeem in je leven / werk. Maak van je week, maand, jaar een vast, gestructureerd en gedisciplineerd patroon met een aantal duidelijke bewezen succes stappen. Als je een bewezen systeem combineert met wilskracht en discipline is dat een absolute sleutel tot succes!

Jan Paul Lottering
Eigenaar van De Site voor Zakelijke Workshops | MindWorkshops.nl
Marleen Olde
Je eindigt je blog met 'veel inspiratie', is dat nou net niet de missende ingredient in je hele artikel? De lol om iets op te pakken en de inspiratie die je daarvan krijgt? Ik kan heel veel dingen gedaan krijgen en ook binnen de tijd die ik er voor heb, maar inspiratie en plezier zijn daarbij wel heel cruciaal!

Dus, zorg dat je dingen doet die je leuk vindt, waar je energie van krijgt, dan heb je zo'n strak systeem helemaal niet nodig en gaat het bijna als vanzelf!

Marleen Olde
Alexandra de Groot
Discipline, wilskracht en ook geduld zijn zeer zinvolle zaken bij het behalen van doelen op je werk en privé en ook meer algemeen voor het vormgeven aan je leven op de manier die jij kiest. Wat dat betreft, ben ik het erg eens met de strekking van deze blog. Toch mis ik één ding dat volgens mij het allerbelangrijkste is om succesvol te zijn: weet wat je wilt.
Als je een doel niet haalt, dan ligt dat lang niet altijd aan een gebrek aan discipline en wilskracht. Vaak is het 'gewoon' een verkeerd doel en heb je een ander, impliciet doel wel gehaald. Achterhalen wat dat achterliggende doel is, geeft zicht op je werkelijke behoeften en wensen, en als je die weet kun je voortaan betere doelen stellen.
Bijvoorbeeld, misschien is jouw achterliggende doel wel: ik wil lekker vrij en ongedisciplineerd creëren. Mooi om te weten, want dan kun je dat doel bevragen ('wil ik dit echt?') en als je dat doel werkelijk waardevol vindt, kun je daaraan vorm geven door projecten te kiezen waar deze vrijheid van pas komt, en projecten/doelen die veel discipline en orde vragen links laten liggen. Als je daarentegen merkt dat jouw onderliggende doel verouderd is, en niet meer geldt, dan kun je eerst eens als doel stellen: ik ga mijzelf discipline aanleren. :-)

Meer over Professionalisering