Duurzaam ondernemen, waarom? Praktijkervaringen bedrijven met duurzaam ondernemen. Duurzame inzetbaarheid medewerkers en duurzaamheid organisaties. Belang van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Voorbeelden en tips voor duurzaam ondernemen in de bedrijfsvoering. Wil de klant voor duurzaam betalen? De invloed van duurzaam ondernemen op het bedrijfsresultaat. Cases en ervaringen met MVO. Succesfactoren en valkuilen. De rol van HRM bij duurzaamheid in de organisatie. ‘Overconsumptie’ en duurzaamheid. Duurzaam produceren en consumeren: mythe of werkelijkheid?

Betekenis en definitie van duurzaam ondernemen

Wat is duurzaam ondernemen?  ‘Duurzaam ondernemen’ is het streven om zo min mogelijk te verbruiken en zoveel mogelijk waarde toe te voegen voor de samenleving. In dit verband is ‘waarde’ de meerwaarde van het bedrijf voor mens en samenleving.

‘Duurzaam’ betekent dat je iets niet opmaakt, verspilt of verbruikt. Dus duurzame energie komt van zon en wind, duurzaam hout komt uit een bos waar voor elke gekapte boom er weer een geplant wordt. Het betekent ook dat je je bekommert om de gevolgen van je doen en laten voor de samenleving. Niet alleen dat je iets niet verbruikt maar ook iets van waarde toevoegt.

En wat als die ‘waarde’ niet duidelijk is?  Twee citaten uit: Een nieuwe visie op duurzaamheid. “Er zijn complete industrieën met activiteiten waar niemand eigenlijk op zit te wachten: accountancy, beveiliging, promotiegadgets en allerlei instellingen die zich bezig houden met het herverdelen van geld.” en “Kunnen we samen onze maatschappelijke processen zodanig inrichten dat we deze functies veel minder of in het geheel niet meer nodig hebben? En deze medewerkers inzetten in functies die werkelijk waarde toevoegen. Dat zou nog eens duurzaam zijn!”

De praktijk van duurzaam ondernemen

Hoe duurzaam ondernemen realiseren? Op deze pagina vindt u ervaringen met duurzaam ondernemen; ook cases en voorbeelden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Zie de links en de selectie van artikelen op deze pagina.

Voorbeelden en tips voor duurzaam ondernemen

De invloed van duurzaam ondernemen op het bedrijfsresultaat.

 Wil de klant ervoor betalen?

Ervaringen met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Cases en ervaringen met MVO.

Duurzame inzetbaarheid medewerkers

Mensen duurzaam inzetten betekent dat je er samen met hen voor zorgt dat ze fit en met voldoening hun werk kunnen doen.

Duurzaamheidheid van organisaties

Ook de kwaliteit van de organisatie is in het geding. Een duurzame organisatie en duurzaam inzetbare werknemers: twee kanten van één munt?

Starten met Duurzaamheid en MVO

Een scan van deze pagina brengt u zeker op ideeën. Zie ook de tips en tricks. U blijft op de hoogte doordat de nieuwste artikelen uit het ManagementSite Netwerk automatisch op deze pagina verschijnen.