Hoe fair trade is Fairtrade?

Columns

Ruim een week geleden zat ik in de auto naar BNR nieuwsradio te luisteren. Er was een item over het probleem dat Fairtrade International heeft met zijn toeleverende boeren. Steeds vaker verkopen boeren aan opkopers en komen ze hun verplichtingen niet na. De koffiebonen zijn namelijk tientallen procenten in prijs gestegen waardoor zij meer geld kunnen krijgen van de opkopers dan van de Fairtrade coöperatie. Hierdoor is de Fairtrade organisatie gedwongen om ook niet-fairtrade koffie in te kopen.

‘Lekker belangrijk’ dacht ik, ‘die boeren krijgen dan toch ook een goede prijs voor hun producten en daar gaat het toch om.’ Maar de directeur van de Max Havelaar stichting bleek wel zeer gespannen over de situatie. In het interview over het onderwerp gaf hij vele male te kennen dat het toch om een zeer zeer klein percentage gaat. En dat ze er toch alles aan zullen doen om hun boeren te dwingen om hun leveringsverplichting na te komen.

Nog steeds dacht ik; ‘Lekker belangrijk, je wilt toch dat die boeren een goede prijs krijgen voor hun producten.’ Totdat de directeur zei; ‘Voor mensen die op het bestaans minimum leven is het heel verleidelijk om drie euro voor hun koffie te krijgen in plaats van tweeëneenhalve euro.’ Sindsdien spookt door mijn hoofd de vraag ‘hoe fair trade is Fairtrade?’ Waarom leven fair-tradeboeren op het bestaansminimum? Waarom is de Max Havelaar directeur zo zenuwachtig over dit onderwerp? Waarom zouden boeren die gegarandeerd zijn van een goede prijs toch voor de opkopers kiezen? Is dat kortzichtigheid, of bied de fair-tradeorganisatie toch niet zulke voordelen? Is fair trade werkelijk fair trade, of is dit een marketingtruc? Ik wil niet cynisch worden, maar na zo’n slecht interview ga ik het me toch afvragen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Steven Schepers
De moeite om te lezen als achtergrond bij je post.

1) Fair Trade is NOT the End Goal: Part II
http://smallfarmersbigchange.coop/2011/07/12/fair-trade-is-not-the-end-goal-part-ii/

2) Battle Brewing Over Coffee:
http://eecampaign.files.wordpress.com/2011/07/battle-brewing-over-coffee-purchasing-wall-street-journal.pdf

Boeren blijven boeren en arme mensen arme mensen en verwende westerlingen etc...

Tien jaar geleden telden de Vlaamse Wereldwinkels het eens uit. Wat moet een pakje koffie in de super kosten, wil de Mexicaanse koffieboer een bestaansminimum ontvangen voor zijn harde labeur, dat in verhouding staat tot wat wij voor een bestaansminimum houden (met Rutte, hielden?): 6 euro.

Maar we hoeven ons daar echt niet verder druk voer te maken. Dat gaat je pakje binnen afzienbare tijd sowieso kosten. In de chocoladeindustrie houdt men nu al rekening met een consumenteprijs die vier maal hoger zal uitvallen dan vandaag. Azië, weet je wel.

Meer over Duurzaam ondernemen