De nieuwe adel

Columns

Alles van waarde is weerloos… Voor wetenschap, natuur, kunst, cultuur en monumenten is simpelweg geen belastinggeld meer. Hoe voorkomen we dat Nederland ten onder gaat? De bezuinigingen vanwege de economische crisis raken Nederland de komende jaren ongekend hard. Vooral de natuur en ons erfgoed staan onder druk.

Ik pleit voor een renaissance van het mecenaat. Steeds meer liefhebbers van kunst, cultuur en natuur moeten beseffen dat hun steun noodzakelijk is nu de overheid terugtrekkende bewegingen maakt.

Misschien moeten we voor het redden van de natuur en cultuur een bijzonder beroep doen op de kapitaalkrachtige, welgestelde Nederlanders, onze oude, maar ook onze nieuwe rijken. Vers geld ruikt echt niet slechter dan oud geld.

Maar, er moet ook iets tegenover staan als dank voor hun steun. Bij zo’n vooraanstaande positie kreeg je in de vroegere eeuwen een mooie, passende adellijke titel. Zo’n titel spreekt natuurlijk veel meer aan dan een klein lintje van de Majesteit.

In oude tijden had je oeradel, oude adel en nieuwe adel, briefadel, ambtsadel en landadel, Napoleontische adel, hoge en lage adel. Je kreeg zelfs een adellijke titels als je het Koninklijk Huis aan nageslacht had geholpen. Het is nu de hoogste tijd voor de crisisadel!

Johan Fredrik Theodoor van Valkenburg was in 1939 de laatste Nederlander die in de adelstand werd verheven. De ministerraad bepaalde in 1953 dat dergelijke verheffingen niet meer mogen plaatsvinden en sinds de introductie van de Wet op de adeldom in 1994 zijn de verheffingen wettelijk ook echt onmogelijk gemaakt. Die mooie traditie mag gerust weer in ere worden hersteld.

Ik zie een toekomst met nieuwe baronnen, graven, jonkheren en prinsen, uiteraard met een dubbele of driedubbele achternamen en bijpassend landgoederen. De mecenassen krijgen titels die passen bij hun ruimhartige en belangeloze zorg voor het behoud van kunst, cultuur en natuur voor ons volgende generaties.

We krijgen het Jonkheer Hans van Breukhoven reservaat in de Wassenaarse duinen. Het Graaf Peer Swinkels van Lieshout theater in Helmond. Ik smul straks van een Baron Harry Mens van Wassenaar tot Noordwijk duinkonijntje op het menu bij de Hotel Huis ter Duin.

Zo zorgt het behoud van kunst, cultuur en natuur ook voor meer couleur in het toch al zo saaie Nederland. Kom maar op met die nieuwe adel. De Quote 500 is een prima shortlist!

Jhr. Walther Ploos van Amstel.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Duurzaam ondernemen