Toenemende complexiteit IT maakt communicatie steeds belangrijker

Cover stories · Interviews

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) biedt naast algemene patiëntenzorg specialistische behandelingen die in een beperkt aantal medische centra worden uitgevoerd. Bij het LUMC werken maar liefst 7000 medewerkers, van artsen, gespecialiseerde zorgverleners,  onderzoekers tot IT'ers die de complexe combinatie van patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs ondersteunt. Karel van Lambalgen er is sinds 1996 directeur ICT. Daarnaast is Karel sinds 2007 ook boardmember van de Merit Foundation die als doel heeft de behandeling van Reumatoide Artritis te optimaliseren. Tevens is Karel sinds 2002 auditor bij NIAZ, een onafhankelijk instituut dat kwaliteitsnormen voor zorginstellingen opstelt en individuele instellingen op hun verzoek toetst.

Samenwerken loont

In december 1972 st...

Gerben G van Dijk
Het is interessant te lezen dat implementatie van ICT informatiesystemen mensenwerk is. Uiteindelijk gaat het om nieuwe manieren om te innoveren in de zorg. Dat kan alleen maar samen inderdaad, en wanneer de CEO goede relaties onderhoudt.

Wat mij inspireert, is dat enorme besparingen te realiseren zijn. Bijvoorbeeld via spraakherkenningssoftware waarbij dossieropbouw van patiënten (elektronisch patiëntendossier). De komende jaren zullen meer ziekenhuizen volgen. Interessant is bijvoorbeeld het EPD van Instituut Verbeeten dat in Computable stond.

Een mooi voorbeeld van hoe complexe zaken eenvoudiger worden in de zorg.
http://www.computable.nl/artikel/praktijk/detachering/4870464/3484209/instituut-verbeeten-ontwikkelt-maatwerk-epd.html

Meer over ICT & Internet