Recepten om regeldruk te verminderen

Columns

Overbodige regels zijn een bron van ergernis voor burgers en bedrijven. Het kabinet koerst daarom aan op een stevige vermindering van de regeldruk. Dat wordt een heidens karwei. Drie uitdagingen op een rij, met recepten om de regeldruk te verminderen.

De afgelopen jaren is door verschillende kabinetten gewerkt aan regeldrukvermindering. Op sommige terreinen zijn successen geboekt, maar in de praktijk beleven ondernemers het vaak anders. Een deel geeft zelfs aan geen duidelijke effecten te ervaren van het gevoerde overheidsbeleid. De klus is nog niet geklaard. Dat vindt het kabinet ook. Het mes erin. In 2017 moet de regeldruk met € 2,5 miljard zijn gedaald, zo zegt het regeerakkoord. Dat is geen sinecure en stelt de overheid voor drie uitdagingen van formaat.

Regels uit Brussel

De Europese ...

Teun van Aken
Beste Dirk-Jan en Robert, hebben jullie enig idee hoeveel decennia we al bezig zijn met verminderen van regeldruk zonder enig resultaat? Hebben jullie enig idee hoeveel ideeën burgers al bij de overheid hebben neergelegd, al dan niet via websites als www.regelzucht.nl en www.organisatieactivist.nl? En hebben jullie eveneens enig idee hoeveel omzet adviesbureaus hebben gemaakt in die periode met het geven van adviezen die niet werden opgevolgd?
Een beetje naïef is jullie column wel, misschien wel heel erg naïef. De vraag is niet of de overheid het al dan niet alleen kan, maar of de overheid, de ambtenaren, dit eigenlijk wel willen.
Veel succes, Teun van Aken.

Meer over Bureaucratie