Met de coronacrisis wordt de zorg zwaar beproefd

Columns

Deze column maakt deel uit van een serie over de herwaardering en transformatie van onze publieke organisaties. De serie biedt een overzicht van de talrijke artikelen die over dit onderwerp de afgelopen maanden in ManagementSite zijn gepubliceerd. De  links verschaffen houvast voor de gewenste verbeteringen.

Door de coronacrisis wordt de zorg zwaar op de proef gesteld. En dat terwijl de zorg te maken heeft met toenemende bureaucratie. De 'doomloop' van regelzucht en systeemdwang eist een hoge tol. Werkplezier en betrokkenheid van het personeel worden er ernstig door aangetast. Zo’n 40% van de instromers in de zorg verlaat de zorg weer binnen twee jaar. Ongelooflijk!

Suggesties voor verbetering

Twee artikelen met goede suggesties voor verbetering

Willem Mastenbroek
Pro-lid
Zomaar 2 prachtige voorbeelden op 1 dag:
1. In een brief aan de Kamer schrijft de minister dat ze de drukte op Schiphol onacceptabel vindt en dat ze aanvullende maatregelen heeft afgesproken met de luchtvaartsector om niet-noodzakelijke reizen te ontmoedigen. "Ik onderzoek in ieder geval of het mogelijk is om een verklaring in te voeren waarin reizigers aangeven of het een noodzakelijke reis betreft", schrijft de minister. Ze zal de Kamer er begin volgend jaar over informeren.

BEGIN VOLGEND JAAR??? ohhja, dan is de kerstvakantie afgelopen.

2. ‘Onvoorstelbaar dat het zo lang duurt voor plan klaar is’, zegt vaccinatie-expert Herman van der Weide:
"We wisten al in maart dat er een vaccin zou komen. Ik zou zeggen: toen had je moeten beginnen met een draaiboek bouwen. En niet in achterkamertjes, maar met degenen die ermee moeten werken."

BIJNA VERGETEN,..we moeten ook nog vaccineren.

Meer over Zorg