Covid 19, ook een zaak van anders organiseren?

Cases · Columns

De manier van organiseren maakt een wereld van verschil. De rol van het ministerie VWS is daarbij essentieel. Is er voor de regio’s, GGD’s en gemeenten voldoende autonomie. Kan men zelf de nodige besluiten nemen over de uitvoering van het overheidsbeleid. Wordt de verantwoordelijkheid en de vindingrijkheid van de mensen ‘aan het front’ voldoende gemobiliseerd.

Eerst twee krantenkoppen:

Labcapaciteit flink opgeschroefd, maar wachttijd voor coronatest loopt nog niet terug

De landelijke testcapaciteit is inmiddels flink opgeschroefd, maar de wachttijd voor het afnemen van een coronatest loopt nog niet terug. Het kost de 25 GGD’s nog zeker een week voordat ze meer tests kunnen afnemen. Volkskrant, 7 oktober 2020.

Tja het wil maar niet lukken. Hoe anders is het met de testcapaciteit in Duitsl...


Florian
Helemaal mee eens. Een kleine opmerking. Je schrijft: Als het in de ene regio beter gaat dan in de andere. ‘So be it’. Daar ben ik niet mee eens. Als het in de ene regio beter gaat dan in de andere, dan leren ze van elkaar. Net zo als bij bv buurtzorg.
Willem Mastenbroek
Auteur
Beste Florian, Zo is het.
Daar maak ik mij best zorgen over. Dit vraagt tijd. Zoals het er nu uitziet neemt de druk op de zorg zo snel toe dat men in een permanente crisis terecht komt. Hier en daar begint de boel bij de GGD's al te kraken. Het is mogelijk de druk af te doen nemen door als de bliksem de sneltest in te voeren. De sneltest is beschikbaar maar ..............??

Commerciele ondernemers zijn begonnen met de sneltest. Heel fijn! De manier om tempo te maken! Bedrijven, scholen en zorginstellingen maken er gebruik van. Er is, dd 30-10-20, een landelijke dekking. Klop bij <a href="https://www.google.nl/" target="_blank" rel="noopener noreferrer nofollow ugc">Google</a> maar eens in 'Corona Sneltest'. De overheid wil deze ontwikkeling reguleren en wil met 'eigen' sneltest-straten komen.
Ik hoop op een gezonde balans tussen centrale sturing en lokaal ondernemerschap.

Meer over Zelforganisatie en zelfsturende teams