Het zijn niet alleen organisaties die beter floreren wanneer er aandacht wordt besteed aan zingeving en bezieling¹. Ook jij floreert beter als je er aandacht aan besteed. Waarom werk jij eigenlijk? Is het alleen voor geld, of is er meer? Heeft je werk zin en vind je het leuk of voelt het vooral als sleur? Werk je om te leven of leef je om te werken? Worden je keuzes gestuurd door beperkende overtuigingen of zijn het verruimende of versterkende overtuigingen? Volg jij je diepste verlangen of word je geremd door angst? Zomaar een handvol vragen die als je ze eerlijk beantwoord veel zeggen over de wijze waarop jij je (werkzame) leven inricht.
Zeker is dat werken gemakkelijker en plezieriger wordt als je je verlangen durft te volgen. Je verlangen volgen leidt tot bezieling. Vanuit de ziel, zo dicht als mogelijk vanuit je diepste zelf, kiezen. Volgens de Dikke van Dale gaat het bij bezieling over innerlijke inspiratie. Adriaan Hoogendijk schrijft er het volgende over: 'Werk roept de meeste zingeving, bezieling en vitaliteit op wanneer je creëert wat je ten diepste ook graag wil creëren. Een mens is een creërend wezen. Creëren gaat verder dan veel vormen van werken. Het is de uiterlijke manifestatie van innerlijke drijfveren, dus de weg van binnen naar buiten.'²
Over bezieling is veel te doen. Bedrijven gaan (opnieuw) op zoek naar hun kernwaarden. Ze zoeken naar bezielde medewerkers, universiteiten zoeken bezielde studenten en het individu zoekt naar een baan, studie of bezigheid die hem bezielt. Eigenlijk best wel te begrijpen. Want wat is er mooier dan het verwezenlijken van je ware aard en kunnen leven zoals je in diepste zin bent!
Natuurlijk kun je ook doof zijn voor je innerlijke stem. Je kunt hem negeren, onderdrukken, je slachtoffer voelen van de omstandigheden, bij de pakken neerzitten, balen, ziek melden, gefrustreerd zijn, anderen de schuld geven. Of nog destructiever, doorzetten, afdwingen, kwaad worden, net doen alsof. En dat alles leidt slechts tot verdriet, burnout en ziekte.
Om je verlangen te volgen en de weg naar bezieling te vinden is ook ronduit durf en moed nodig. Durf en moed om uit je comfortzone te komen. Er is vertrouwen voor nodig, vertrouwen in jezelf dat je het kan. Elk leerproces vraagt om vertrouwen. Angst daarentegen haalt ons weg bij onszelf en leidt tot stilstand of zelfs achteruitgang. Vincent van Gogh schreef in één van zijn brieven: “Veel schilders zijn bang voor het blanke doek. Maar het blanke doek is bang voor de ware hartstochtelijke schilder, die durft en die de biologie van ‘’je durft het niet’’ heeft doorbroken³.
Het negeren van je innerlijke stem heeft een prijskaartje.
Onderstaand de top vijf van dingen waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed.
- Ik wou dat ik de moed had gehad om het leven te leven dat ik wilde in plaats van wat anderen van mij verwachtten
- Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt.
- Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.
- Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden.
- Ik wou dat ik mezelf had toegestaan om gelukkiger te zijn.
Spijt op je sterfbed moet je zien te voorkomen, lijkt mij. Maar hoe ga je nu bezield door het leven? Het begint allemaal bij stilstaan, de spreekwoordelijke zachte steen opzoeken en je afvragen ‘’wat wil ik nu echt?’’ Pas wanneer je stilstaat en je aandacht naar binnen richt kun je je innerlijke stem horen. Wat zijn eigenlijk de wezenlijke zaken die je aan het hart gaan? Pas wanneer je je hiervoor opent kun je je innerlijk stem horen die je de weg naar bezieling wijst. Het is bezieling die een krachtige leven gevende energie vormt. Als je bezield wilt leven dan moet je leren te luisteren naar je innerlijke stem en die ruimte te geven.
Uiteindelijk is bezieling is ook gewoon een kwestie van doen. Hoewel we niet zo naïef hoeven zijn en geloven in 100% maakbaarheid zal iedereen begrijpen dat blijven hangen in onvrede en hopen op een wonder slechts een kleine kans op verandering biedt. Ook jij kunt doelen stellen en doelen realiseren en daarmee verhoog je de kans op een bezielt leven.
- Maurice de Valk, Managementsite, Geïnspireerde leiders letten op zingeving en menselijkheid. ManagementSite, mrt 2013
- Adriaan Hoogendijk, De schoonheid van coachen, p. 71
- Vincent van Gogh, Een leven in brieven 1853-1890, br. 378
Gerelateerde artikelen
![Close,Up,Of,Red,Deer,Fighting,During,Rutting,Season,In](/resized/2014/02/bokken.jpg_200x200_crop.webp)
Grensverleggend leiderschap
Margret van Paassen
![veerkracht](/resized/2017/10/veerkracht.jpg_200x200_crop.webp)
Krachtformule voor een energiek 2014
Hans van der Loo
![Bezuinigen en afslanken. Overheid en crisis - Minder ambtenaren is onmogelijk, tenzij .....](/resized/2010/09/13214-bezuinigen-afslanken-crisis-bereikt-overheid_l.jpg_200x200_crop.webp)
Natie der navelstaarders
Max Wildschut
![zombieman](/resized/2013/10/zombieman.jpg_200x200_crop.webp)
Energiek of niet? Het maakt heel wat uit!
Hans van der Loo
![kak-aan](/resized/2011/02/kak-aan.jpg_200x200_crop.webp)
Zoeken naar zingeving
Adriaan Bekman
![Over Merken en Spiritualiteit - Merken worden onze nieuwe bakens en ankers.](/resized/2011/01/15571-merken-spiritualiteit_l.jpg_200x200_crop.webp)
Over Merken en Spiritualiteit
Joris van der Waart
![alleen](/resized/2009/04/alleen.jpeg_200x200_crop.webp)
Zin geven doe je zelf
Thomas Langemeijer
![Passie in je werk - Ervaart u passie in uw werk? Nee! Wat nu?](/resized/2008/07/Diversiteit2.jpg_200x200_crop.webp)
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
Bezieling is meer dan een kwestie van doen. Je gaat bij bezieling terug naar je essentie waarom je iets doet wat je doet. Als je het toch hebt over het doen, zou dat zijn om niet meer met je ratio te redeneren, maar vanuit gevoel of onderbuikgevoel of dat waar je een blij gevoel van krijgt.