Vanuit bezieling is het veel gemakkelijker

Columns

Het zijn niet alleen organisaties die beter floreren wanneer er aandacht wordt besteed aan zingeving en bezieling¹. Ook jij floreert beter als je er aandacht aan besteed. Waarom werk jij eigenlijk? Is het alleen voor geld, of is er meer? Heeft je werk zin en vind je het leuk of voelt het vooral als sleur? Werk je om te leven of leef je om te werken? Worden je keuzes gestuurd door beperkende overtuigingen of zijn het verruimende of versterkende overtuigingen? Volg jij je diepste verlangen of word je geremd door angst? Zomaar een handvol vragen die als je ze eerlijk beantwoord veel zeggen over de wijze waarop jij je (werkzame) leven inricht.

Zeker is dat werken gemakkelijker en plezieriger wordt als je je verlangen durft te volgen. Je verlangen volgen leidt tot bezieling. Vanuit de ziel, zo dicht als mogelijk vanuit je diepste zelf, kiezen. Volgens de Dikke van Dale gaat het bij bezieling over innerlijke inspiratie. Adriaan Hoogendijk schrijft er het volgende over: 'Werk roept de meeste zingeving, bezieling en vitaliteit op wanneer je creëert wat je ten diepste ook graag wil creëren. Een mens is een creërend wezen. Creëren gaat verder dan veel vormen van werken. Het is de uiterlijke manifestatie van innerlijke drijfveren, dus de weg van binnen naar buiten.'²

Over bezieling is veel te doen. Bedrijven gaan (opnieuw) op zoek naar hun kernwaarden. Ze zoeken naar bezielde medewerkers, universiteiten zoeken bezielde studenten en het individu zoekt naar een baan, studie of bezigheid die hem bezielt. Eigenlijk best wel te begrijpen. Want wat is er mooier dan het verwezenlijken van je ware aard en kunnen leven zoals je in diepste zin bent!

Natuurlijk kun je ook doof zijn voor je innerlijke stem. Je kunt hem negeren, onderdrukken, je slachtoffer voelen van de omstandigheden, bij de pakken neerzitten, balen, ziek melden, gefrustreerd zijn, anderen de schuld geven. Of nog destructiever, doorzetten, afdwingen, kwaad worden, net doen alsof. En dat alles leidt slechts tot verdriet, burnout en ziekte.

Om je verlangen te volgen en de weg naar bezieling te vinden is ook ronduit durf en moed nodig. Durf en moed om uit je comfortzone te komen. Er is vertrouwen voor nodig, vertrouwen in jezelf dat je het kan. Elk leerproces vraagt om vertrouwen. Angst daarentegen haalt ons weg bij onszelf en leidt tot stilstand of zelfs achteruitgang. Vincent van Gogh schreef in één van zijn brieven: “Veel schilders zijn bang voor het blanke doek. Maar het blanke doek is bang voor de ware hartstochtelijke schilder, die durft en die de biologie van ‘’je durft het niet’’ heeft doorbroken³.

Het negeren van je innerlijke stem heeft een prijskaartje.

Onderstaand de top vijf van dingen waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed.

  1. Ik wou dat ik de moed had gehad om het leven te leven dat ik wilde in plaats van wat anderen van mij verwachtten
  2. Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt.
  3. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.
  4. Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden.
  5. Ik wou dat ik mezelf had toegestaan om gelukkiger te zijn.

Spijt op je sterfbed moet je zien te voorkomen, lijkt mij. Maar hoe ga je nu bezield door het leven? Het begint allemaal bij stilstaan, de spreekwoordelijke zachte steen opzoeken en je afvragen ‘’wat wil ik nu echt?’’ Pas wanneer je stilstaat en je aandacht naar binnen richt kun je je innerlijke stem horen. Wat zijn eigenlijk de wezenlijke zaken die je aan het hart gaan? Pas wanneer je je hiervoor opent kun je je innerlijk stem horen die je de weg naar bezieling wijst. Het is bezieling die een krachtige leven gevende energie vormt. Als je bezield wilt leven dan moet je leren te luisteren naar je innerlijke stem en die ruimte te geven.

Uiteindelijk is bezieling is ook gewoon een kwestie van doen. Hoewel we niet zo naïef hoeven zijn en geloven in 100% maakbaarheid zal iedereen begrijpen dat blijven hangen in onvrede en hopen op een wonder slechts een kleine kans op verandering biedt. Ook jij kunt doelen stellen en doelen realiseren en daarmee verhoog je de kans op een bezielt leven.

  1. Maurice de Valk, Managementsite, Geïnspireerde leiders letten op zingeving en menselijkheid. ManagementSite, mrt 2013
  2. Adriaan Hoogendijk, De schoonheid van coachen, p. 71
  3. Vincent van Gogh, Een leven in brieven 1853-1890, br. 378

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jeanet Walraven
Lid sinds 2019
Mooie blog Rijk. De vraag die bij me opkomt naar aanleiding van jouw stuk, is waar verliezen we de connectie tussen wat we vroeger droomden wat we later wilden worden en waar we uiteindelijk komen te werken. Wat vindt er plaats dat we niet meer onze droom volgen, maar iets totaal anders gaan doen? Zou die vraag van bezieling en zingeving toch uiteindelijk aan ons gaan knagen, omdat we ons hart niet volgen? Of zijn we wel ons hart gaan volgen, maar hebben andere factoren ervoor gezorgd dat de focus lag op een sterkere, onbewuste behoefte en zijn we de essentie waarvoor we datgene zijn gaan doen wat we nu doen vergeten in de zoektocht naar macht, geld, waardering, erkenning of iets dergelijks.
Bezieling is meer dan een kwestie van doen. Je gaat bij bezieling terug naar je essentie waarom je iets doet wat je doet. Als je het toch hebt over het doen, zou dat zijn om niet meer met je ratio te redeneren, maar vanuit gevoel of onderbuikgevoel of dat waar je een blij gevoel van krijgt.
Rijk Binnekamp
Dank voor je reactie Jeanet. Ik denk dat het maar weinigen gegeven is direct na studie of opleiding bezielt van start te kunnen gaan. En bezieling moeten we hier niet verwarren met enthousiasme, bezieling is wat mij betreft veel dieper. Aan het maken van echt bezielde keuzes wordt op veel scholen ook geen aandacht geschonken. We willen immers leerlingen/studenten zo snel als mogelijk en zonder te veel problemen naar een diploma brengen. En eenmaal afgestudeerd of van school hoop je een baan te vinden en rol je het arbeidsleven in. Voor je het weet ben je vele jaren verder en ontdek je (vaak midlifecrisis) dat je ergens, long the way, jezelf bent kwijtgeraakt. Of zoals jij schrijft, is de bezieling en zingeving toch ergens gaan knagen. Om te vinden wat je bezielt moet je stilstaan, zoals ik al schreef. En stilstaan is in onze neo-liberale samenleving geen vanzelfsprekendheid. Daarvoor is de concurrentie te groot.
Gijsbert Dekker
Mijn idee is dat wij onze bezieling kwijtraken in "volwassen" worden, doen zoals het hoort en wij geleerd hebben in NL. Normaal doen, de rest volgen in standaard "veiligheid" opbouwen met gezinnetje- huisje-boompje-beestje. Dat alles draagt niet bij in de ontwikkeling van onze unieke bezieling die voor iedereen anders is. Het wordt dan overleven i.p.v. leven. Met het weer op zoek gaan naar je eigen dromen, stilstaan bij wat jou je hele leven al blij heeft gemaakt, leren wat jouw aangeleerde en ingesleten overlevingspatronen zijn geworden kun je weer terug komen bij je werkelijk zelf en opnieuw voor bezieling, passie, vrijheid en geluk kiezen door elke dag oude patronen los te laten en elke dag te kiezen voor wat je blij maakt. Het zou toch zonde zijn als je bij je overlijden er achter komt dat je dromen onder het stof zijn blijven liggen? Stof je dromen af, hervindt je zelf en leef met volle teugen.

Meer over Zingeving in werk en organisatie