Wantrouwen aan de onderhandeltafel

Cover stories

Naar nu blijkt heeft de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA voorafgaand aan en tijdens de klimaattop in Kopenhagen internationale onderhandelaars afgeluisterd. Daardoor wisten zij van de deelnemende delegaties hun inzet, ieders ondergrens en welke strategie en coalities er gevormd zouden worden. Hoewel honderdduizenden personen getraind worden volgens de principiële Harvard onderhandelmethode houden de Amerikanen er een andere tactiek op na. De methode van de dirty tricks.

Wellicht succesvol op de korte termijn maar destructief op de lange duur. Komen de trucs bloot te liggen dan heerst er in het vervolg van het onderhandelen wantrouwen. Om gezamenlijk het maximale uit een onderhandeling te halen moet je elkaar juist vertrouwen. Om de optimale oplossing te vinden zul je informatie moeten del...

henk hospes
Een erg goed artikel en heel uitgebreid. inhoud en tips kloppen met mijn ervaring als onderhandelaar van CAO's. Wat ik nu zie bij het vastlopen van de onderhandelingen voor de CAO in het MBO onderwijs is dat veel zaken die in dit artikel staan genoemd een rol spelen bij het vastlopen nu. Erg jammer want altijd ontstaat bij een pad-stelling en Zwarte- Pieten-spel; de ander heeft het altijd gedaan en jijzelf hebt alleen maar goede intenties gehad. Weer een gemiste kans. En als eenmaal de loopgraaf gegraven is is het het lastig er weer uit te komen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
Jacqueline Moleman
Het hele artikel ademt het mannelijke aspect van onderhandelen: 'hoe kan ik mijn winst maximaliseren?'. Wat mij betreft oude economie. Uit de oude doos met 'dirty tricks.'

Het is tijd voor een nieuw geluid: het vrouwelijke aspect in onderhandelen: 'hoe kan ik de harmonie maximaliseren'? In mijn opinie is er geen onderhandeling als er geen vertrouwen is. Know-Like-Trust. Dat is de volgorde. Hoe kun je anders tot een overeenkomst komen waar alle partijen blij van worden? Onderzoek waar de andere partij blij van wordt. Heb helder met welke uitkomst je zelf blij bent. Ga het gesprek aan in maximale harmonie. Met als uitkomst: WIN-WIN en een blijvende relatie gebaseerd op vertrouwen.

Naief? Volgens mij moet mijn 27 jaar ervaring aan de onderhandelingstafel en vele miljoenendeals voor multinationals voldoende bewijs zijn dat het zo toch echt werkt.

Meer over Onderhandelen