De verandering is er eerder dan de strategie

Cover stories

‘De verandering is er eerder dan de strategie.’ Twitter kennen we al vanaf 2006. En sinds 2010 hebben organisaties voor het eerst, met dank aan Youp, een afdeling Webcare en denken na over hun 2.0-strategie. Het is in de veranderkunde een bekend fenomeen: eerst moet de nieuwigheid passen in ons ‘denkwereldje’ pas later worden we ons bewust dat nieuwe systemen, zoals web 2.0, andere spelregels kennen met nieuwe slimmeriken. In de oude wereld van de 20ste eeuw sloten we onszelf en onze medewerkers er bij voorkeur vanaf en in de nieuwe wereld (21ste eeuw) maken we ons ineens druk over het web-imago van onze organisatie. Jij bent misschien niet geïnteresseerd in de Chaostheorie, maar de Chaostheorie is dat wel in jou. T-Mobile weet precies wat we hier bedoelen. Kleine oorzaken (een enkele twe...

Tony de Bree
Lid sinds 2019
Interessant om te zien dat aan het eind van 2012 ook de innovatie in de management artikelen achterblijft. Mintberg en co anno 2012? Tja.

Prettige kerstdagen.

Tony
Ronald van Domburg
Een mooie en hoopgevende kerstgedachte! Als we op de strategie moeten wachten voordat er iets verandert, ziet het er in veel organisaties somber uit. Wat me opvalt is, dat de verandering meestal van buiten het systeem komt, waarop de organisatie de keuze heeft hier al dan niet op te reageren. Kan de verandering ook van binnenuit komen?
Als organisatie adviseur ben ik betrokken bij vele organisatie veranderingen, maar altijd als extern adviseur. In zekere zin is dat een luxe positie: je bent geen deel van het systeem en kunt gemakkelijker vrij en onbevangen denken (en handelen). Voor mensen die deel uitmaken van het systeem, is dat een stuk lastiger. Zo ben ik momenteel deels weer verbonden aan een hogeschool en ervaar 'aan den lijve' hoe het is om in een grote, logge organisatie te werken. Het fascinerende is dan, dat er genoeg welwillende en vernieuwende individuen in zo'n organisatie werken, maar dat het systeem zijn eigen dynamiek en wetmatigheden heeft, die niet zo maar te veranderen zijn. En zo kan de situatie ontstaan, dat iedereen de intentie heeft de bureaucratie te verminderen, terwijl er alleen maar meer regels en formulieren ontstaan.
En gelukkig is daar dat oude gezegde, dat ook hier weer opgaat: de wal keert het schip.
teus korevaar
Bijgaand een mooie introductie op het beroemde artikel van Mintzberg

Meer over Organisatieontwerp