Verandering begint bij bewustwording.... ook in de zorg

Columns

Zelf kiezen en de verantwoordelijkheid nemen over hoe we een bijdrage kunnen leveren aan een waardevolle en succesvolle wereld?
Er is momenteel een mooie beweging gaande, een collectief bewustzijn dat langzaam aan het ontwaken is. Over je bewust zijn van hetgeen je bijdraagt en veroorzaakt en welke bijdrage je kunt leveren aan het grote geheel.

Hoe wil je kijken en handelen

Neem nou het bijvoorbeeld het stoepje bij de voordeur, het gebied waar jouw ‘eigen’ terrein overgaat in dat van de gemeenschap. Veeg je elke dag je eigen stoepje schoon? Wacht je tot de mensen van stadsbeheer de straat komen vegen? Of veeg je, in het besef dat je daarmee de wereld een beetje mooier maakt? Hoe je er naar kijkt, op jouw eigen plek, bepaalt wat je ziet en dus wat je bijdraagt.

In één van de inspiratie bij...


Branko Lastdrager
Helder artikel dat mooi inzicht verschaft in de effecten die een 'doorgeslagen' hospitalisering met zich mee brengt.

Erg herkenbaar ook in vele andere branches waar medewerkers dezelfde symptomen vertonen als die van de bewoners. Verwenning, vervlakking, verkoeling, verslapping, verzuiming en vervuiling in de werkomgeving. Waarbij tevens de oproep om weer te gaan participeren en een aandeel te leveren door velen in eerste instantie wantrouwig wordt bevochten. Eens gekregen nooit meer opgeven!

Gelukkig geeft het artikel ook aan dat het weinig investering kost om met gezonde bereidwilligheid en zelfreflectie inzicht te verschaffen in deze effecten en wat men daar zelf in kan betekenen. Geen grootschalige interventies, echter gewoon weer samen aan de slag in de constructie van een 'zorgdorp'. Juist door meer dingen te laten, te delegeren en loslaten, dan zozeer iets anders te gaan doen.

Jolanda dank!
Louis de Wit
Wie voor zorg leveren betaald wordt dient ook die zorg te leveren waar voor betaald is. Geldt dan ook voor het management. Zorg is geen regie overnemen.

Meer over Zorg