Interview met prof. dr. Nicolaas Schaper, Maastricht UMC+

Cover stories · Boeken · Interviews

Een vraaggesprek met prof. dr. Nicolaas Schaper, hoogleraar Interne Geneeskunde aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ over regelzucht, regelruimte, de positie van de professional en wat het betekent voor de rol van de arts als de patiënt centraal komt te staan.

Over prof. dr. Nicolaas Schaper
Prof. dr. Nicolaas Schaper is sinds 2006 verbonden aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ als hoogleraar Interne Geneeskunde, gespecialiseerd in diabetes mellitus. Bij dit centrum is hij sinds 2003 hoofd van de afdeling Endocrinologie. Tevens is hij één van de oprichters en hoofdredacteur van het Diabetes Interactief Educatie Programma (DIEP).

Kunt u eerst iets vertellen over de manier waarop momenteel de diabetesbehandeling in Nederland geregeld is?

Wij zijn in Nederland heel goe...


L.J. Lekkerkerk
Lid sinds 2019
Eind jaren 1980 was het bedrijfsleven volop bezig met het implementeren van kwaliteitszorg en -borgingssystemen op basis van ISO9000 (en branchegerichte afgeleiden hiervan in aerospace, automotive en telecom).
Bovenstaande problemen roepen een deja vu-gevoel bij me op. En tegelijk denk ik: ongelofelijk dat alle lessen die in de industrie geleerd en gedocumenteerd zijn nu in de zorg opnieuw stenen zijn waar (nieuwe?) ezels zich aan stoten ...
In grotere organisaties (of netwerken) met complexere 'diensten' geldt m.i. dat zowel het verstandig inrichten van kwaliteitszorgsystemen als het ontwerpen van organisatiestructuren vakkennis vereist die zorgprofessionals niet meekrijgen in hun opleiding.
Medisch contact refereerde onlangs aan een business academy voor geneeskunde masterstudenten; een zinvol begin.

Meer over Zorg