Wanneer zou een ondernemer moeten gaan nadenken over zijn opvolging?

Er zijn in Nederland ongeveer 70.000 dga’s (directeuren-grootaandeelhouders) van 55 jaar of ouder. Deze zijn staat soms aan het hoofd van een familiebedrijf. In de periode 2015-2020 zullen ongeveer 90.000 Nederlandse dga’s van middelgrote familiebedrijven deze bedrijven overdragen. Hoewel het antwoord hierop niet voor iedereen hetzelfde is, geldt in de praktijk vaak dat zo'n 6 tot 8 jaar vóór de bedrijfsopvolging begonnen moet worden met de overdrachtsprocedure. Meer dan 75% van de DGA’s doet dat pas 2 jaar van tevoren. En het merendeel van het resterende kart doet het op het laatste moment, volgens het onderzoeksrapport. Vaak is er dan geen tijd meer voor een goede voorbereiding van de bedrijfsopvolging. Slechts 31% heeft een gedetailleerd plan klaarliggen om de opvolging te regelen. Vragen die daarbij beantwoord moeten worden zijn onder andere:
  • Is er bijvoorbeeld al een beoogde bedrijfsopvolger en wil hij of zij ook?
  • En wat wil de bedrijfsopvolger van de vertrekkende ondernemer overnemen? En wat wil de laatste buiten de overdracht houden voor zichzelf? Bijvoorbeeld het bedrijfspand;
  • Is er een flexibele ondernemingsstructuur? Bij familiebedrijven: Wat is de rol van de partner en van de eigen en aangetrouwde kinderen? Wordt een van hen de nieuwe bedrijfsopvolger? Of krijgen alle kinderen aandelen?
Gunstige fiscale regels helpen bij een goede bedrijfsopvolging; daarbij gelden soms wachttermijnen. Al kunnen fiscale regels ook ervoor zorgen dat ondernemers hun bedrijf snel willen overdragen als al aan de voorwaarden wordt voldaan.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 179 vragen en antwoorden over Bedrijfsopvolging.