Met welke sociale zekerheidsaspecten moet bij bedrijfsovername rekening worden gehouden?

Bij een bedrijfsovername die kwalificeert als een overgang van onderneming, gaan ook rechten, plichten en risico’s over. Vanuit de verantwoordelijkheid voor de beheersing van verzuim- en arbeidsongeschiktheidslasten is het goed om bij een overname ook naar deze aspecten te (laten) kijken ter voorkoming van financiële risico’s in de toekomst.
Zieke werknemers gaan niet altijd over. Daarnaast is niet altijd duidelijk wie de (toekomstige) arbeidsongeschiktheidslasten moet betalen. De overnemende onderneming kan een loonsanctie worden opgelegd in verband met nalatigheid van de overgenomen onderneming. Mogelijk is de overnemende en/of de overgenomen onderneming eigen risicodrager voor de ZW en de WGA. Het grootste risico is dat het overnemende bedrijf in de toekomst met lasten wordt geconfronteerd die niet verwerkt zijn in de overnamesom of waarvoor geen aparte regeling is getroffen en die zo fors zijn dat ze niet of nauwelijks gedragen kunnen worden. Zo kan een over het hoofd gezien arbeidsongeschiktheidsrisico tot een last leiden van meer dan € 200.000. Hoe groter de onderneming hoe meer van dit soort risico’s.

Naast ‘bedreigingen’ zijn er ook ‘kansen’. Zo kan het lonen om onderzoek te (laten) doen bij het over te nemen of het overgenomen bedrijf naar besparingsmogelijkheden op sociale zekerheidslasten. Zo maakt het UWV regelmatig fouten bij de berekening van sociale premies en is het verstandig deze te controleren en eventueel te laten corrigeren. Dat kan tot 5 jaar terug. Ook zou nagegaan kunnen worden of het over te nemen bedrijf optimaal gebruik heeft gemaakt van subsidies, premiekortingen en speciale regelingen om risico’s te beperken. Wat ook wel eens wordt vergeten is te controleren of sprake is geweest van ziekteverzuim als gevolg van letselschade. In lang niet alle gevallen worden namelijk de volledige  sociale zekerheidslasten (zoals de WGA-premie) verhaald. Ook dat is achteraf nog mogelijk.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 179 vragen en antwoorden over Bedrijfsopvolging.