Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Ik vind het zeker een goed artikel, maar ik heb een vraagje. In het inkoopprocesmodel staat onder kopje A5 Mantelcontract? en daarachter staat zie procedure mantelcontract. Nu kan ik alleen nergens de procedure van een mantelcontract vinden. Misschien kunt u mij vertellen waar ik dit kan vinden?

Alvast hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,

Claudia de Groot

Kort maar krachtig.! De rode draad is juist. Echter zou ik betreffende de keuzes, deze niet tot één beperken

Het in het artikelgestelde geeft een goede opsomming van de theorie , echter de praktijk is bij veel bedrijven anders.
Inkoop zogt voor de formele zaken, maar wat echt interesant is is vaak al geregeld. Niet negatief bedoeld maar zo werkt het vaak wel.
Oook al zullen we dit als inkopers zelf steeds ontkennen.

I.v.m. een stageopdracht ben ik op zoek naar karakteristieken van inkoop door de publieke sector en dan met name verschillen hierin met het bedrijfsleven.
Ik hoop dat iemand mij hier meer informatie over kan verschaffen.
Bij voorbaat hartelijk dank,

Pouwel Kingma
[email protected]

Het is een goed verhaal, maar het verteld eigenlijk niets nieuws.
Iedereen die zijn vakliteratuur leest kent dit natuurlijk al.
Score 7.

ik werk in een constructie bedrijf en ik ben in gehuurt voor administrie en logistiek.

Goed duidelijk, kort en krachtig verhaal met inhoud over de weg van inkopen. Bedankt

mijne heren,
ik zoek een artikel dat een leidraad zou kunnen zijn voor het kunnen effectueren van inkoopprocedures
hartelijk dank voor een reactie

Ik vroeg me af hoe een offertebeoordeling in zijn werk gaat, en dan met name bij de inkoop

Hoe evalueert u een offerte?

Allereerst is de evaluatie afhankelijk van de aanvraagprocedure. Er zijn enkele bekende procedures voor aanvragen van een offerte. De drie belangrijkste zijn:

– Onderhandse “open bid” procedure
– Onderhandse “sealed bid” procedure
– Europese Aanbesteding (volgens meerdere modellen)

Bij een onderhandse “open bid” procedure worden geen normen gesteld aan de openings- en evalutie procedure – anders dan de normen die u stelt. Bij een “sealed bid” procedure is het gangbaar dat alle aanbiedingen tegelijkertijd worden geopend in aanwezigheid van een derde persoon, waarbij eerste inventaris wordt opgemaakt van de compleetheid van de aanbieding en de prijs (soms nog enkele factoren zoals levertijd en geldigheid). De Europese aanbesteding (Richtlijnen) hebben een vast protocol behorend bij de gestarte procedure. Die laten we maar voor wat ie is.

Hoe evalueer je vervolgens (in het kort):
– Allereerst dient een offerte zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de aanvraag. In geval van productlevering is dit vaak eenvoudiger vast te stellen dan wanneer u een dienst of werk aanvraagt. Daarnaast heeft u vast omschreven wat voor u heel belangrijke commerciele elementen zijn, zoals spoedige levering, uw eigen voorwaarden, enz.
– Ten tweede zijn we altijd geinteresseerd in de meest voorname parameters van een offerte: prijs, geldigheid, levertijd, kwaliteit van het aangebodene en voorwaarden
– Meestal zijn meer offertes aangevraagd, en is het dus verstandig bijvoorbeeld de offertes eerst op de hoofdlijnen (voldoen aan vraag, prijs, levertijd) te evalueren en de beste drie te “shortlisten”. Met deze beste drie gaat u dan verder met een diepte evaluatie van het gebodene en kunt u bijvoorbeeld gaan onderhandelen over prijs en kwaliteit, of voorwaarden en levertijd.
– Let bij offertes altijd op geldigheid, toepasselijkheid van voorwaarden en recht en vrijblijvende geldigheid.
– Let bij grote opdrachten altijd op de geschiktheid van het bedrijf dat aanbiedt, hun financiele staat en status en referenties met vergelijkbare producten, werken of diensten.

Dit zijn zeer algemene richtlijnen, maar als u een voorbeeld heeft waaraan u denktt dan kunnen we gerichter antwoorden. Aangezien het enorm scheelt op welke wijze u aanbesteed (of uw inkoop verricht) en wat u aanbesteed (of inkoopt) kan het antwoord in deze heel eenvoudig respectievelijk complex zijn.

Toon alle 10 reacties
x
x