Inkopen moet duurzamer

Actueel

Supply chain professionals moeten alles in het werk stellen om milieuvriendelijker te werk te gaan. Vier lessen in duurzaam inkopen. Hoe kunnen supply chain professionals ketens duurzamer maken.

Het is belangrijk dat bedrijven duurzaamheid niet meer als hobby, maar als core business gaan zien. Supply chains moeten wendbaar en responsief zijn. Op het gebied van duurzaamheid is er altijd laaghangend fruit. Efficiency van de supply chains is belangrijker dan ooit. Door snel te reageren op plotselinge gebeurtenissen zoals natuurrampen, aanslagen en plotseling stijgende grondprijzen kan een supply chain het verschil maken.

Veel supply chain afdelingen laten zich wegzetten als de partij die kostenbesparingen moet doorvoeren. Terwijl supply chain inspirerend kan zijn voor andere functies in het bedrijf. Toon eigen kwaliteiten waarmee het bedrijf met bepaalde producten en merken succesvol kan zijn in een land waar concurrenten moeten afhaken. Het draait om snelheid, efficiency en duurzaamheid.

Hier enkele voorbeelden van het duurzame inkoopbeleid van drie voorhoede-bedrijven met producten met een stijgende complexiteit

Vier lessen bij duurzaam inkopen.

 1. Pak de strategie die past bij  het soort product en de leveranciersrelatie
  Gaat het om relatief eenvoudige producten, dan volstaat het om aan de hand van de gewenste duurzaamheidsspecificaties leveranciers (van onderdelen) te vinden met de voordeligste offertes. Inkoop van een complex product(onderdeel) met specificaties waar niet elke leverancier aan kan voldoen, vereisen meer strategische samenwerkingsrelaties. De gewenste leverancier is dan de leverancier met wie intensief samengewerkt kan worden ten behoeve van kennisontwikkeling.
 2. Betrek de juiste gesprekspartners bij inkoopbeslissingen
  Het is belangrijk in contact te treden met specialisten op het gebied van energie-efficiëntie. De komende zeven jaar stijgt de prijs waarschijnlijk tot 270 dollar per vat. Dit heeft effect op de supply chains, met name die van transportbedrijven. Ga opzoek naar alternatieven. De input voor de besluitvorming komt dan uit alle delen van de organisatie. Duurzaam inkopen nauw en langdurig samenwerken met een select groepje ODM's (original design manufacturers).
 3. Formuleer een overtuigende business case voor aanschaf van meer duurzame producten
  Maak duidelijk wat de voordelen zijn van duurzaamheid. Soms liggen ze op het financiële vlak (kostenbesparingen). In andere gevallen kan verwijzen naar een 'indirecte waarde'  (reputatie of behoeften van volgende generaties) helpen bij het ondersteunen van  duurzaamheidsdoeleinden.
 4. Begin met wat meetbaar is en schaal vervolgens op
  Het einddoel (totale duurzaamheid in de hele levenscyclus van producten) vereist veel tijd, inzet en uithoudingsvermogen. Een eenvoudig begin is ook een begin - als je maar momentum behoudt. De drie ondernemingen vonden een goed ankerpunt in de meetbaarheid van energie-efficiëntie. Streven naar reductie van energiegebruik levert kostenbesparing op, ook voor de hele keten..

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in de media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bron. Bron: Inkopers Cafe door Anniek Finkers en KluwerManagement

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Beter inkopen