Kansrijk Talent managen

Columns

Bij het begrip talentmanagement zit er met regelmaat wat ruis op de lijn. Een rondje langs organisaties die ‘iets’ met talentmanagement doen, schetst een landschap waarin we rijp en groen door elkaar kunnen noteren. Van doordacht en systematisch tot opportunistisch en rijdend op stokpaardjes. Verrassend vaak wordt het positieve effect van talentontwikkeling genoemd. Niet eens zozeer om goed, beter of het best te worden, maar meer als principe bij het ontwikkelen van menselijk kapitaal. Aan de andere kant van het landschap zien we organisaties met de overtuiging dat het systematisch zoeken, ontwikkelen en volgen van talent de enige manier is om als bedrijf te overleven. Het rondje langs deze talentmanagers geeft ons een leuk inkijkje in wat je zoal met talentmanagement kunt en voor wie we h...

Peter Jansen
Leuk om deze vormen van talentmanagement te zien, maar met name gericht op het aantrekken en ontwikkelen van talent. Wat veelal wordt vergeten is misschien wel het meest belangrijk: het behouden van talent.

Wanneer een talent vertrekt, kunnen de kosten oplopen tot maar liefst 1,5 keer een jaarsalaris. Dit is uiteraard inclusief het honorarium van een headhunter, het verdwijnen van het netwerk van de persoon en de inwerkperiode van de nieuwe werknemer.

Wat motiveert de talenten nu om bij een bepaald bedrijf te blijven? Ik denk dat er nog te vaak onterecht wordt verondersteld dat de talenten met name gaan voor het financiële plaatje. Denk bijvoorbeeld ook aan de levensfase van de werknemer, sfeer op de afdeling, de bedrijfscultuur of het gebrek aan overeenstemming met zijn/haar eigen normen en waarden. Ieder individu is verschillend en een ieder heeft een andere motivatie.

Momenteel ben ik een test aan het ontwikkelen op het gebied van talentbehoud. Ook ik val soms van verbazing in verbazing wanneer ik kijk naar de zogenoemde 'organisaties die iets in talentmanagement doen'.
Wilco van Gelderen
Auteur
@Peter, helemaal mee eens. In http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/kansrijk-talent-managen/1001004011391991/index.html is een hoofdtsuk opgenomen dat jouw punt helemaal onderschrijft. Zelfs in de inleiding krijg je al gelijk :-)

Zou je mij op de hoogte willen houden van jouw test? Ik denk dat ik daar in een opdracht wel iets mee kan...

Groeten,
Wilco
Peter Jansen
Hallo Wilco,
Momenteel zit het nog echt in de ontwikkelingsfase, dus voorlopig durf ik er nog niet mee naar buiten te treden aangezien betrouwbaarheid en validiteit nog lang niet gewaarborgd kunnen worden.
Insteek zal in ieder geval niet zijn 'hoe trekken we talent weg bij de concurrent', maar kijk eens in je eigen keuken wat je aan talent hebt en zorg dat deze niet weggetrokken zal worden.

Mocht er een test liggen die 'goed genoeg' is, zal ik je opzoeken :-)
Wilco van Gelderen
Auteur
Hou me op de hoogte.
Wellicht is er een mooie verbinding met www.denkeninrollen.nl denkbaar.

Meer over Human Resources Management