Talent ontwikkeling en HR++

Columns

De winter komt eraan en daarom rolt de Raet HR Benchmark 2012 – 2013 weer van de pers. Daarin kunnen we lezen op welke HR-thema’s wij in Nederland inzetten. De bekende grote brokken domineren de cijfers. In volgorde van oplopende aantrekkingskracht: flexibilisering, duurzame inzetbaarheid en strategische personeelsplanning. Opleiden en ontwikkelen delen de vierde plaats met de reductie van personeelskosten. Tot zover weinig nieuws. Enige spanning brengt nummer 1: het werven van talent.

Talent aan zet, functie op de tocht?

Minder dan een derde van de bevraagde HR-verantwoordelijken is geboeid door de thema’s uit de top vier. Dus aardig om te lezen dat ruim een derde van de bedrijven interesse heeft in het werven van talent. Deze bedrijven spelen met de gedachte om niet langer hun personeel op functies te selecteren, maar op de talenten die ze in huis hebben. Zes van de tien respondenten is zelfs zo verrukt over het idee, dat men denkt dat daar wel enig verschil is te maken. Overigens komt het maar weinig van in- en uitvoering. Het idee spreekt aan en de praktijk is weerbarstig.

Goed en goedkoop

Raet vat deze trend zelf samen als: ‘Organisaties in Nederland zoeken op dit moment naar mogelijkheden om op personele kosten te besparen en tegelijkertijd meer te investeren in de toegevoegde waarde van individuele medewerkers’. Een reden waarom dit niet zo erg aantrekkelijk zou kunnen zijn, is dat medewerkers met al hun talent toch weer in een functie terecht komen. In het slechtste geval een smalle functie uit een oud functiegebouw. In het beste geval een brede functie die is ingekleurd met resultaten en bijpassende competenties.

Van HR naar HR++

We hoeven niet zo heel creatief te zijn om te zien dat de thema’s uit de benchmark akelig dicht tegen elkaar aan schuren. Als we mensen inzetten op hun talenten word je al behoorlijk duurzaam. Je investeert tenslotte in dingen die mensen leuk vinden en passen bij hun drijfveren. Ze blijven geboeid, blijven gebonden en dat rendeert beter. Als we brede functies definiëren, of nog beter functiehuizen, op basis van rollen die nodig zijn om de zaak draaiende te houden, werken we stevig aan flexibiliteit. Rollen bieden uiteindelijk meer flexibiliteit dan taakgerichte functies. En wie echt spekkoper wil zijn, geeft zijn opleidingsbudget nog alleen maar uit aan rollen die verdacht veel lijken op of zelfs synoniem zijn aan talenten.

Vereenvoudigen

Wie zich op dit moment al lezende herkent in rollen als Verbinder, Netwerker, Bedrijfsvoerder, Ondernemer, Ontwikkelaar of Handhaver kan zich vast voorstellen dat niet de functie bepalend is voor het ontwikkelen van talent, maar meer de flexibiliteit die een organisatie biedt om die talenten periodiek op verschillende plekken in te zetten. Dat opleiden en ontwikkelen altijd bij moet dragen aan het succes op die plek. En dat je duurzaam wordt door zuinig om te gaan met wat je aan human resources hebt.

Ergo: verspil niet te veel aan verschillende initiatieven en breng focus aan in de verschillend aandachtsgebieden. Minder leuk voor de diversiteit van de benchmark, wel beter voor het energieverbruik.

Met warme groet,

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Talent ontwikkeling