Eigen schuld, dikke bult!

Columns

Als je ouder dan vijfenveertig bent en naar werk zoekt, als je al driehonderd keer bent afgewezen en een torenhoog sarcasme ontwikkeld hebt door de talloze voorspelbare kluitjes waarmee je zo’n keer of zes per week in het riet wordt gestuurd, dan heb je dat geheel aan jezelf te danken.
Aldus minister Kamp, bij wie granieten opvattingen over de arbeidsmarkt en de werkloosheid hebben postgevat, op grond waarvan hij onlangs verkondigde dat het geheel je eigen schuld is als je vijftig jaar of ouder bent en geen nieuwe baan meer kunt vinden.

Nu beschik ik over een tamelijk lichtgelovige geest waardoor ik denk dat zo’n minister zich enigszins laat informeren voordat hij zulke krasse uitspraken doet. Maar hierbij aansluitende feiten ben ik nog niet tegengekomen. En eigenlijk is dat ook helemaal n...


Mieke Kossen
Whow, wat een geweldige "vinger op de zere plek" leggend kort verhaal! Chapeau Monique!
Marianne
Nogmaals rustig doorgelezen, goed laten doordringen en wederom tot de conclusie gekomen dat het briljant geschreven is. Niet te vergeten door een persoon MET visie en een enorme werklust!
Een humoristisch artikel met keiharde waarheden. Ga zo door en je komt er wel!
Loeki
Geweldig geschreven, en zó waar!
Rem
Uitzonderlijk goed en met veel lef geschreven!
Petra
Hier staat nu eens precies geschreven wat ik al heel lang denk en voel. We leven in een keiharde wereld waar alles draait om jong, mooi, knap, dynamisch en vooral goedkoop. Kortom als 40plusser ben je een afgedankt en waardeloos 'product' . Wel vreemd als je bedenkt dat er tegelijkertijd van ons verwacht wordt dat we tot ons 67e werken.
Een zieke wereld en een nog zieker land.....
Peter
Wat een pijnlijk stuk om te lezen. Snap wat je bedoelt. Zere plek.

Maar, ben het niet met je eens....

Je schrijft vanuit de slachtofferrol.... Zo maak je waarschijnlijk alleen indruk op andere "slachtoffers".

De "daders" (wie eigenlijk? de jongere generaties?) zouden kunnen zeggen:

Als "jullie" (generatie? ik ben 47j) dan zo levenslustig, wijs en visionair zijn, waar zijn dan alle nieuwe startups van oudere talentvolle EN ervaren mensen die ons het leven zuur maken op de markt????

Gelukkig zijn die er wel degelijk : Veertigers en vijftigers die , vaak noodgedwongen (niet leuk). Iets ondernemen (wel leuk) . Heel veel ZZP'ers die het -net als de "jonkies"- soms hartstikke zwaar hebben, maar wel met hart en ziel werken aan iets nieuws en vaak zeggen: Ik heb nog nooit zo hard gewerkt en heb het financieel niet breed, maar heb het wel ontzettend naar mijn zin.

Misschien is het UWV inderdaad niet de omgevig waar de oplossing in ieder geval ligt....

Tenslotte, Een mening hebben is voor mij niet hetzelfde als het hebben van een visie. Mensen met een visie kenmerken zich vaak door de daad bij het woord....
Een mening ventileren met behulp van cynisme is wellicht "bijdehand".... Maar cynisme is volgens mij een weinig gewaardeerde stijl die vaak tot afwijzing leidt ......

Wat "onze" generatie volgens mij kan leren van de jongere is het volgende:

Priobeer iets anders. Als dat niet werkt: probeer iets anders.

Peter
Monique Maas
Auteur
Goh, Peter...

Het is al weer een hele tijd geleden, maar nu lees ik je reactie pas.

En je stellingen bevestigen alleen maar mijn gedachten: oudere (ex-) werknemers moeten zelf maar iets verzinnen, eigen initiatief ontwikkelen want in het reguliere circuit kunnen we ze kennelijk niet meer kwijt.

En we kunnen inderdaad van de nieuwe generatie leren: probeer het een keer of wat en probeer daarna gewoon wat anders, en daarna nog eens wat anders, en daarna nog eens ....

Is er misschien een hele kleine kans dat er met het reguliere circuit iets mis is? Dat het wellicht een fossiel is uit een oude economie die het tegendeel van zijn gelijk al heel lang bewezen heeft?

Nu heb ik dit stukje maar zeer ten dele uit persoonlijke ervaring geschreven want ik ben een van de weinige gelukkigen die op haar 53e nog een nieuwe baan gevonden heeft bij een heel leuk bedrijf, met hele leuke collega's.

Maar dat neemt mijn visie op de arbeidsmarkt en de mensen die er (deels) de baas over zijn, niet geheel weg.

Meer over Personeelsbeleid