Succesvolle cultuurverandering in een complexe organisatie

Cover stories · Cases

De kans bestaat dat je in je leven eens in aanraking komt met een Rechtbank. In een strafzaak of om te procederen in een civiele kwestie. Wat is dan precies de gang van zaken? Vrijwel niemand staat daar bij stil. Maar soms procedeer je zonder advocaat en moet je het zelf uitzoeken. Rechtbanken zijn zich in toenemende mate bewust dat hun processen voor verreweg de meeste burgers ondoorzichtig zijn. Met steun van de Raad voor de Rechtspraak begon daarom in 2006 bij de Rechtbank Alkmaar het traject ‘Naar een Begrijpelijke Rechtsgang.’ Het moest ervoor zorgen dat de procesgang voor de burger begrijpelijker werd. Dit artikel beschrijft hoe dat traject is vormgegeven. Het geeft veranderaars en leidinggevenden inzicht in de belangrijke succesvoorwaarden om een (cultuur-) verandering door te voere...

Joitske Hulsebosch
Lid sinds 2019
Mooi voorbeeld en heel praktisch! Ook de continue aandacht is belangrijk- vaak is de aandacht na een paar maanden weer naar een ander speerpunt verschoven. Of er is een nieuwe president. Of er wordt gewerkt met verschillende externe adviseurs wat ook niet werkt.
Birgit Dewez
Interessante case en mooi verhaal waarbij communicatie- en organisatieadvies hand in hand gaan. Ook duidelijk dat vasthoudendheid en geduld met betrekking tot doel van verandering en uitvoering van groot belang is.
Arjen Bosma
Beste Erik,
Goed voorbeeld en leerzame case. Vraag die blijft hangen is; Is dit nu een echte brede cultuurverandering of vooral een verbetering in communicatie (en daarmee in de klantgerichtheid)? Met andere woorden, waren er ook gedragsveranderingen, waarden en normen verandering zichtbaar op andere vlakken. Bijvoorbeeld, wel waardering krijgen wanneer je het hoofd boven het maaiveld uitsteekt.
Ben nieuwsgierig naar je reactie,
Groet Arjen Bosma
Erik Reijnders
Lid sinds 2019
Beste Arjen,
Ik vind het overdreven te stellen dat er sprake is van een brede cultuurverandering. Dan zou ik het resultaat beslist teveel opblazen. Nee dus. Ook iets hardnekkigs als je kop boven het maaiveld uitsteken als weerbarstige ongeschreven regel, is niet veranderd door dit traject. Daarop lag ook niet de focus. Ik vind dat je kunt zeggen dat op een bescheiden deelaspect, te weten hoe gaan we om met rechtzoekenden en hun onwetendheid in de rechtsgang en hoe maken we die begrijpelijker voor hen, wel degelijk een verandering in attitude is bereikt.
Erik Reijnders

Meer over Overheid