Organisatieadviseurs zijn ook maar mensen

Cover stories · Cases

Organisatieadviseurs hebben verstand van organisaties en processen die zich daarin afspelen. Ze hebben een onafhankelijke, professionele blik en zijn van daaruit in staat om organisaties van nieuwe gezichtspunten te voorzien en effectieve interventies te plegen. Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Organisatieadviseurs zijn ook maar mensen. Ze hebben de wijsheid niet in pacht, kunnen aan zichzelf twijfelen en zich aan de opdrachtgever ergeren, soms de goede dingen doen maar soms ook niet. Joop Swieringa heeft daarover een uiterst boeiend en leerzaam boekje geschreven: Bekentenissen van een organisatieadviseur. In navolging van hem schreven wij dit artikel over een advies- en begeleidingstraject, dat wij met vallen en opstaan tot een goed einde brachten.

De context: een stagnerend proces

...
stephan
precies dit kom ik nu tegen bij een relatie...

Leuk stuk!
Arthur Hol
Lid sinds 2019
Heren: complimenten met jullie mooie, inzichtgevende en ook voor mij hoogst herkenbare én actuele observaties en tips; helemaal in Nieuw Organiseren-stijl: de onderstroom naar boven, (juist) ook (eerst) bij onszelf, adviseurs en overige begeleiders!
Ineke
Mezelf zijn is voor mij als adviseur mijn belangrijkste tool. Dan kan de ander ook "het gedoe" laten vallen en is er ruimte om het over de echte dingen te hebben en tot de kern te komen.
Joos Buizer
Mooi artikel, het gaat niet om pretenderen dat je alles weet maar om toepassen wat je adviseert: het integreren van de boven- en de onderstroom!
Dank voor jullie mooie reacties. Het gaat er volgens mij om dat je 'echt' durft te zijn, je menselijkheid durft te laten zien. Dan kun je als adviseur een bijdrage leveren aan het weer terugbrengen van de menselijkheid in organisaties. Zie ook mijn column 'Hoe wordt de organisatie een gesmeerde machine?' (https://www.managementsite.nl/hoe-organisatie-gesmeerde-machine)

Dat is misschien wel de belangrijkste rol van de externe adviseur.
Wat vinden jullie?

Meer over Organisatieadvies en consultancy