Onderhandelen op een A4tje-2

Actueel

Geheugensteuntje en hulp bij onderhandelingen en conflictoplossingen. 
Vijf belangrijke principes en acties bij onderhandelen. Punt 1, de inhoudelijke voorbereiding, krijgt meestal voldoende aandacht. De andere vier punten worden vaak verwaarloosd.

 1. Voorbereiding:
  Het belang van een goede voorbereiding omvat het verzamelen van informatie over de andere partij(en), het identificeren van je eigen belangen en doelstellingen, en het ontwikkelen van verschillende strategieën en scenario's.

 2. Relatie- en vertrouwensopbouw:
  Het opbouwen van een goede relatie en het creëren van vertrouwen essentieel voor succesvol onderhandelen. Door een positieve en open communicatie te bevorderen, kunnen partijen beter begrip en wederzijds respect ontwikkelen.

 3. Belangen in plaats van standpunten:
  Focussen op de belangen achter de standpunten. Het begrijpen van de onderliggende belangen van zowel jouw eigen partij als de andere partij(en) kan leiden tot creatieve oplossingen die tegemoetkomen aan de behoeften van alle betrokkenen.

 4. Zoeken naar win-winsituaties:
  Zoek naar een win-winsituatie in onderhandelingen. Probeer voor alle partijen voordeel te behalen en tevreden zijn met het resultaat. Dit vereist vaak het zoeken naar gemeenschappelijke belangen en het verkennen van opties die aan beide kanten waarde toevoegen. Dus niet het onderste uit de kan en zoveel mogelijk naar je toe halen.

 5. Communicatievaardigheden:
  Het belang van effectieve communicatie tijdens onderhandelingen omvat actief luisteren, duidelijk en respectvol spreken, vragen stellen om beter inzicht te krijgen, en non-verbale signalen opmerken en interpreteren. Goede communicatie vergemakkelijkt het begrip tussen partijen en helpt bij het oplossen van misverstanden.

Onderhandelingen kunnen lastig zijn en variëren afhankelijk van de situatie. Streef naar een constructief gespreksklimaat. Hierbij helpen de 5 principes. Let wel: machtsspelletjes blijven verleidelijk. Herken ze en laat u niet in de luren leggen.

Bron: Kennisbank Onderhandelen

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Onderhandelen