Het nieuwe werken op een standaard flexplek?

Columns

Onlangs keek ik mee bij een bouwproject. Iedere betrokken medewerker kwam aanzetten met zijn (weinig haar) eigen gereedschap. De experts waren onder de indruk van elkaars machinepark en tussen de bedrijven door werden daarom de prijs en prestaties van de betreffende stukken gereedschap doorgenomen. Het overleg bleef heel beschaafd, maar het was wel duidelijk dat niet iedereen evenveel waarde hechtte aan de diverse, uiteenlopende argumenten, waarna iedereen tevreden aan het werk ging met zijn (of haar) eigen set aan machines.

Eigenlijk net zoals met de leaseauto’s van mijn werk: we werken allemaal in dezelfde branche en toch rijdt iedere collega rond in wat anders. We kunnen eindeloos met elkaar argumenteren, maar hebben vooral de vrijheid om te kiezen wat mooi is en/of lekker rijdt en of de prijs daarvoor (bijvoorbeeld 14-20-25% of niet bijtellen) voldoende aansluit bij onze normen.

En zo is het ook in ons bedrijfsrestaurant. Ik bepaal zelf wat ik eet, of ik akkoord ben met de kosten daarvan. En of ik er überhaupt gebruik van maak, of dat ik buiten een rondje wandel langs de buurtsuper, snackbar of broodjeszaak. Het zou ook wat zijn als mijn baas (voor mijn bestwil?) voorschrijft wat ik moet eten en drinken, zolang ik mijn afspraken en prestaties maar waarmaak?!

Vreemd dan toch, dat we na onze woon-werk reis of de lunch in het restaurant wel allemaal op hetzelfde type flexplek moeten werken. Met e-mail, wat standaard applicaties en een opslagmogelijkheid. Vooral raar, omdat ik dat ik thuis allemaal (ook) al heb.
Ik heb ooit mijn rijbewijs gehaald en krijg daarom voor mijn werk een leaseauto ter beschikking. Mijn ouders hebben mij netjes en gezond leren eten. Maar voor het uitvoeren van mijn werk, mijn expertise, mijn vakgebied in het verlengde van mijn jarenlange opleiding, ben ik afhankelijk van centrale besluiten over ICT, die gelden voor alle expertisegebieden binnen mijn bedrijf?! Waarom word ik, als kenniswerker, in de kern van mijn werk, beknot?

Daarmee zie ik de volgende generatiekloof aankomen. De huidige generatie studenten op scholen en universiteiten zijn allang voorzien van de laatste technische hulpmiddelen; die hebben ze zelf uitgezocht en beheren ze ook zelf. Diversiteit troef! Moeten die hoogopgeleide experts zometeen in een gepimpt kantoorgebouw achter een standaard flexplek kruipen? (dat is HNW, toch?)

Mag ik daarom ook gewoon mijn eigen ICT uitzoeken, met een persoonlijk budget. En als ik meer wil of nodig heb, betaal ik zelf wel bij! (Of we spreken af dat ik voor mijn werk nou eenmaal meer nodig heb en dus meer ter beschikking krijg). Bovendien is het ook nog kostenaantrekkelijk: de ICT beheerorganisatie, de “gouvernance” (het praten over ICT) en veel van de communicatie over ICT projecten die maar een klein deel van de medewerkers raakt vallen allemaal weg…

Outsourcing van ICT naar je eigen kenniswerkers dus en niet naar een centrale bedrijfsafdeling of externe leverancier. Toegegeven, zo’n keuze om experts zelf hun gereedschap te laten aanschaffen heeft gevolgen. Maar, laten we dat alsjeblieft geen risico’s noemen!! Het zijn consequenties die we (samen) kunnen managen. Laten we dat desnoods “Het Nieuwe Werken” noemen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jaap Peters
Pro-lid
mooie column, ... #HNW = het normale werken
Marco Bogers
Lid sinds 2019
Ben het volledig met de auteur eens. Als kenniswerker zijn je tools niet alleen bepalend voor je productiviteit, maar ook voor je identiteit (en die 2 versterken elkaar). Je bent wat je rijdt, je bent wat je eet, en je bent ook wat voor tools je gebruikt. Centraal voorgeschreven ICT gebruik is een vorm van betutteling die steeds minder geaccepteerd zal gaan worden.

Marco Bogers

Meer over productiviteit op mijn blog. www.workinflow.nl/blog
Caroline Beijers
Maarten wat verwoord je het weer treffend! Nu eens kijken hoe lang het duurt voordat het uiteindelijk onvermijdelijke ook gaat gebeuren.
Frank van Elsdingen
Ach wat. Het is waarschijnlijk een laatste poging van patriarchale, centralistische mastodonten (ICT én Organisatie), die zich wanhopig verzetten tegen het nakende cloud-computing, personal- & socialmedia en iDomyonething, waarmee we binnen de kortste keren HNW compleet anders kunnen invullen. Zoals je terecht stelt, hoeft de nieuwe generatie hier niet meer over na te denken; die hebben alles al. Maar ja, de gedachte alleen al dat je straks al die mensen de vrije teugel moet geven is toch wel even wennen ....
Frank
@Maarten, mooie column, maar ik ben het niet met je eens. Lang niet iedere flexplek is hetzelfde. Sterker nog, er komt steeds meer diversiteit in de flexplekken die worden aangeboden. Flexcenters schieten als paddestoelen uit de grond. Sommige bieden zelfs kinderopvang, catering en een stomerij. Kijk maar eens op http://www.deskbookers.com

Groeten Frank
Arjen N. Droog
Uitstekende gedachte! De technologie is er volwassen genoeg voor, en als je een laptop koopt met 3 jaar reparatie van hardware + dat je de pc na 3 jaar zelf mag houden, kunnen we een deel van de it-beheer organisatie opdoeken. En lekker alle applicaties webbased aanbieden. Is volgens mij een gouden concept. En werkt ook voor telefoons.
Mathijs Valk
Pakkende collumn, mooie vraag.....het is dus tijd voor "bring your own PC to work"?
Joep Bleijenbergh
Vele argumenten zijn er te vinden om mensen hun eigen it spullen wel en niet te laten meebrengen. Het zal niet overal kunnen, mede door beveiliging, maar ik denk wel dat het een ontwikkeling gaat zijn.

Overigens denk ik dat je bij veel bedrijven al meer kunt via je eigen werkplek, dan je zo 123 denkt en beseft.

Alle web based applicaties die via een intranet onsloten worden vallen hier al onder. Een vpn client die je op je eigen pc zet geeft je ook volledig toegang. Eigenlijk zijn we dus al lang op weg en is het er al! Ik zou mijn werkpc in de kast kunnen laten liggen!


Leuk artikel.

Joep Bleijenbergh
Maarten Verhoeven
Auteur
@ Mathijs Valk:
doITyourself, hehehe

Meer over Innovatief organiseren