Moreel kapitaal, wat is dat ook alweer?

Columns

Volgens mij applaudisseren we wereldwijd voor de mensen in de zorg omdat ze hun handelen ten dienste stellen aan de samenleving; het algemeen belang. Hun gedrag is niet in het eigen belang of in het belang van hun gezin. En dat doen ze ‘zonder vooraf bedachte passende implementatie-strategie’.

Wat is Moreel Kapitaal?

Afgelopen week was in ‘Op1’ (12 april 2020, zie hieronder) een prachtig voorbeeld. Medewerkers sluiten zichzelf op met een groep cliënten met een verstandelijke beperking, terwijl ze daardoor min of meer zeker weten dat ze besmet zouden worden met het coronavirus. En het gebeurde ook. Voor een beter verhaal hoeft Hollywood niet in actie te komen. ‘De reis van de held’. Laten we dat moreel kapitaal noemen: een groep mensen in je organisatie die handelen in het algemeen belang,...

Hendrik Hospes
Een erg goed artikel van Jaap Peters. Iedereen kent de bestseller van Rutger Bregman :"De meeste mensen deugen". Ik vroeg mij af of je voor organisaties dit ook kunt zeggen:" De meeste organisaties deugen".
Tom van der Lubbe
Dank voor artikel, Jaap!

Even korte reactie op commentaar van Hendrik Hospes:

Beste Hendrik, grappig dat je dat schrijft, wij dachten exact hetzelfde, zie ons initiatief: https://wiezetjijopeen.nu/

Iedereen van harte mee te doen en te laten zien, dat inderdaad "de meeste organisaties deugen"
dit is een verfrissend verhaal zou;s alleen jij het kan opschrijven
Leon Dohmen
Pro-lid
Er zijn organisaties die mazzel hebben en van de Corona crisis profiteren zoals bijvoorbeeld veel supermarkten. Zij kunnen overwegen om een (groot) gedeelte van de extra winst over te dragen naar de Nederlandse staat of te gunnen aan 'frontlinie medewerkers'. Dat zou ik ook een mooi voorbeeld van 'Moreel Kapitaal' vinden.
Jaap Peters
Auteur
Goede vraag Henk, of de meeste organisaties deugen. Zoals ik weleens eerder heb gezegd: organisaties kun je geen hand geven. De organisatie werkt in jou, jij niet in een organisatie. Dat de meeste mensen deugen als individu lijkt me een makkelijker te beantwoorden vraag dan de vraag: 'Gaan de meeste mensen nog meer deugen als ze samen gaan werken in een georganiseerd verband? Draagt 'de vooringenomenheid' van een gemiddelde organisatie bij aan het moreel kapitaal? Ben wel erg benieuwd wat de ervaringen van de lezers zijn.

Meer over Leiderschap