De moderne organisatieadviseur

Columns

Het einde van de wereld is al een aantal keren voorspeld. Zo ook het einde van het adviesvak, ditmaal door Lenette Schuijt. In deze column ga ik in op een aantal van de trends die zij waarneemt en waar diverse conclusies aan worden verbonden. Deze column laat zien waarom een organisatieadviseur, zelfs wanneer het geen top-down organisatie betreft, toch nog best noodzakelijk kan zijn.

Vertrouwen in werknemers
De top-down organisatiestructuur is steeds meer verleden tijd. Waar ‘de directeur bepaalt’ vroeger nog een vanzelfsprekend mantra was, wat ervoor zorgde dat een directeur vooral directief moest optreden, is het momenteel een trend om te kijken naar hoe een manager de verschillende medewerkers individueel kan coachen en hen kan verantwoordelijkheden kan toevertrouwen [1]. Dit is overigens niet zo'n nieuw verschijnsel, zeker niet in Nederland. Nederlandse medewerkers zijn in vergelijking met veel buitenlandse collega's veelal bevoegd om verregaande beslissingen te nemen, waarbij zij de directie achteraf informeren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitse medewerkers, die over elke stap moeten overleggen met hun directeur [2]. Nederlandse organisaties vertrouwen van oudsher meer op hun medewerkers, en dit verschijnsel wordt nog steeds sterker. Organisaties worden complexer en misschien zijn organisaties ook niet meer top-down te organiseren, maar dat is een heel ander verhaal.

Organisatie centraal
In die Nederlandse organisatiecultuur past noch een directieve leiderschapsstijl, noch een directieve adviesstijl. De organisatieadviseur die wél voor dit soort organisaties geschikt is, is een procesbegeleider, die niet zozeer gelooft in top-down implementatie van nieuwe plannen of structuren, maar oog heeft voor de zachte kant van organisaties en gevoel heeft voor de interne verhoudingen. Bovendien moet de adviseur bij de organisatie passen, en de organisatie bij de adviseur. Er moet een wederzijdse klik zijn, iets dat misschien mede de grote huidige toename van het aantal organisatieadviseurs verklaart [3]. Organisatieadviseurs voegen daarnaast wel degelijk specifieke kennis toe in organisaties en praktische ervaring in het toepassen van die kennis. Consultants kunnen niet zomaar een ‘altijd werkend’-model meenemen om daarmee het vaak meervoudige probleem op te lossen. Modellen kunnen wel helpen om problemen te begrijpen en zicht op een oplossing te bieden, maar dan moeten ze flexibel worden toegepast, waarbij de organisatie centraal staat, en niet het model. Managementgoeroes die hun model belijden als ware het een geloof vallen door de mand.

Geen standaardmodelletje
Maar als de organisatieadviseur de waarheid niet meer in pacht heeft, betekent dit dan het einde van het adviesvak? Nee, de meerwaarde van de organisatieadviseur zit hem niet meer in het beter weten of bekeringsdrang naar model A, B of C. De meerwaarde zit echter in de blik van buiten, de kennis over ándere organisaties en de expertise om modeloverstijgend te werk te gaan. De hedendaagse organisatieadviseur is de sparringpartner, die er niet voor schuwt de waarheid te vertellen. En de hedendaagse organisatieadviseur is een luisterend oor, voordat een of ander standaardmodelletje op de organisatie wordt geplakt.

Complexer adviesvak
Kortom, het adviesvak is nog lang niet ten einde, maar wordt wel complexer. Organisaties worden namelijk complexer. Een goede organisatieadviseur kent daarin zijn plaats en voegt tóch wat toe.

Bronnen
[1] Henneman, R. (15 augustus 2013) Een baas moet baas zijn, geen coach! ManagementSite.
[2] Duits-Nederlandse handelskamer (16 februari 2015) Etiquette in Duitsland / Duitse cultuurverschillen.
[3] Betlem, R. (3 november 2014) Explosieve groei aantal advieskantoren brengt vak in diskrediet. Het Financieele Dagblad
[4] Schuijt, L. (3 februari 2015) Trends adviesbranche: het einde van de organisatieadviseur? ManagementSite.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Patricia Sterken
Lid sinds 2019
Volgens mij zeg je hetzelfde als Lenette....................
Eva van Sloten
Auteur
Dank voor je reactie, Patricia Sterken.

Lenette Schuijt gaat er vanuit dat een 'traditionele' top-down organisatieadviseur, makkelijk om te vormen is tot een moderne procesbegeleidende organisatieadviseur. Ik ben daar kritisch over.

Mvg,

Eva van Sloten
www.vijfafvies.nl

Meer over Organisatieadvies en consultancy