Evaluatie maakt meer kapot dan je lief is

Columns

Een individueel leertraject, een teamtraing, een organisatieverandering; ze zijn niet af als er niet geëvalueerd wordt. Een bijzonder slechte gewoonte!

In een grote afdeling “Groen” (plantsoenendienst, straatvegers) van een gemeente werd heel veel geklaagd en gekankerd (sorry voor het woord). Het sectiehoofd ging er onder gebukt.
In een organisatiebreed cultuurtraject werd besloten iedereen het voordeel van de twijfel te geven als hij met een voorstel zou komen. Zo ook bij de afdeling ‘Groen’. De regel was, als je als leidinggevende geen argumenten hebt om iets tegen te houden, dan gaat het door (omkering van de bewijslast, niet de medewerker moet zijn uiterste best doen te bewijzen dat iets beter zou kunnen (genoeg is genoeg), maar de leidinggevende moet door het stof om aan te geven dat ...

Branko Lastdrager
Dag Marc,

Helder verhaal, wat ik enkel kan onderstrepen. Nederland feedbackland. Als een doorgeslagen kudde pseudopsychologen staat iedereen gevraagd en ongevraagd zijn eigen gevoelens en mening narcistisch op de omgeving te projecteren in de ijdele hoop dat anderen zich conformeren aan het gedrag wat jij wenst. We steken continu energie in het creëren van een comformtzone waarin iedereen rekening houdt met mijn gevoelens, denkbeelden en gevoeligheden. Feedback brengt je echter weg van jezelf en zegt niets over de ander, het houdt ons blind voor onze ware aard. Het initieert vermakelijke bezigheidstherapie voor onze ego’s en geeft hooguit een glimp in de persoonlijkheid van degene die de feedback geeft. Om feedback vragen heeft dus ook geen enkele zin als je echt je eigen persoonlijkheid wil leren kennen.

En het klinkt ook zo logisch, het zou de samenwerking verbeteren, de verhoudingen goed doen, persoonlijke ontwikkeling stimuleren etc. Hele methodieken, regels en trainingen zijn over feedback geformeerd en opgedragen. Wil je echter echt de eigen persoonlijke ontwikkeling serieus nemen stop dan met het geven van feedback of veranderen van de ander en start met feedinward. Spiegel al je gevoelens, interpretaties en projecties weer terug naar jezelf. Wat maakt dat ik het ergens moeilijk mee heb, wat raakt mij persoonlijk, welke gevoelens en emoties worden bij mij door (non-verbaal) gedrag van de ander losgemaakt? Wat zegt dat over mij, mijn patronen, mijn overtuigingen, mijn drukpunten?

Steek je energie niet in de ander zijn gedrag of in het bouwen en controleren van je eigen veilige wereld, maar in het durven ontdekken van jezelf. Laat je niet verleiden en richt je aandacht en focus op je eigen innerlijke proces voordat je de rest van de wereld gaat bekeren. (bron: http://blastdrager.wordpress.com/2010/11/29/feedbackward-of-feedinwards)

Meer over Organisatiecultuur