Continu leren en verbeteren als team

Columns

Elkaar beter aanspreken, meer grenzen stellen, continu leren en verbeteren. Het klinkt zo mooi en gemakkelijk. Ondertussen maakt de waan van de dag het lastig om dergelijke goede bedoelingen ook in de dagelijkse praktijk te laten beklijven. 
In deze column kort een inzicht hoe een wijkteam bij woningcorporatie Woonstad Rotterdam dit oppakte.

Binnen dit team waren ze al een tijd bezig om continu te verbeteren, maar ook daar liepen zij er tegenaan dat de praktijk spelbreker is, ondanks alle goede bedoelingen en afspraken. Recent kwamen ze als team bij elkaar rond vragen als: hoe geven we beter feedback, hoe leren we beter “nee” zeggen i.p.v. de gaten steeds voor elkaar dicht lopen? Elk team heeft regelmatig een ‘pitstop’ nodig om bij te tanken. Ik had hierin de rol van begeleider.

Al...


Anton Schaerlaeckens
Lid sinds 2019
Juist als we met de kwetsbaarheden binnen organisatie ( en dus van mensen) goed om leren gaan kunnen we past echt gaan verbeteren. Vertrouwen en verbinden, daar gaat het om. Het echte Lean Management (en dus niet zij die alleen naar kostenreductie kijken) werkt daar enorm aan mee. Je kunt ook de vergelijking maken met de bekende PDCA cirkel. http://www.leanquality.nl/blog/samen-continu-verbeteren/ Maak deze maar eens persoonlijk als je durft. Praktijkervaringen delen wij ook graag met jullie, want de mens maakt altijd het verschil

Meer over Team ontwikkeling