De verloedering van coaching

Columns

Coaching is een zeer diffuus begrip geworden in managementland. Het wordt te pas en te onpas gebruikt. Er is coaching welke grondig te werk gaat en rekening houdt met de context van een organisatie en ontwikkelingswensen én mogelijkheden van het individu. Met deze benadering van coaching is niets mis en hier ligt ook de oorsprong en het bestaansrecht van coaching. Er is echter steeds meer aanbod in coaching dat zich slechts richt op een beter begrip van gedrag en bewust en onbewust handelen en hiervoor een kant-en-klaar oplossing aanbiedt, verpakt in een simpel en oppervlakkig stappenplan: Instant-coaching (1).

Instant-coaching leidt tot effectiever handelen, meer tevredenheid en dus tot een hogere productiviteit is een claim van veel instituten en trainers die deze vorm van coaching aanbi...

Jos Steynebrugh
Tja, instant koffie en instand pudding zijn ook niet te eten.
Als je te lui bent om die paar kruiden uit je hoofd te leren smaakt een "bouwpakket" als Pollo a la Toscana van Albert Heijn wèl, maar daar betaal je dan ook fors voor.
Jos Steynebrugh
Marco de Vos
Situationeel Coachen

Coaching is een breed begrip geworden, en dat is maar goed ook. Toch mooi dat al deze vormen naast elkaar kunnen bestaan. Weg met de puristen en norm-clubjes.

We hebben toch wel wat geleerd van het situationele denken. Ik breek hierbij maar weer eens een lans voor het Situationeel Coachen waarin intstant-coachen en stappenplannen prima vormen kunnen zijn.

Marco de Vos
Competentieworkhop.nl
Kaj Reker
Mopper mopper mopper
En wat is nou de conclusie? Kleine stapjes zijn niet de moeite waard? Leren is niet mogelijk? Er bestaat geen transfer van persoonlijk meesterschap naar werkvloer?
Geluk in het werk is niet nodig? Ontdekkingsreisjes zijn niet nuttig? Inzicht in eigen en andermans voorkeuren zijn nutteloos voor de organisatie? Een erg grote kam hoor, waar dit gemopper over wordt geschoren, duizend bommen en granaten.
Maarten van Helden
Ik herken mij hier totaal niet in. Ik maak me er ook een beetje boos over. Ik heb nog nooit gehoord van instant coaching. Kennelijk is het iets dat zonder recept verkrijgbaar is bij een of ander instituut, voornamelijk door psychologen wordt gepropageerd op een Tell Sell manier en in tegenspraak is met claims uit de biologie? Bizar zeg.
Psychologen zijn geschoold in gedrag van mensen. Dit gedrag komt voort uit en is een samenspel van zowel psychische, biologische, sociale en contextuele factoren. Een psycholoog weet als geen ander dat gedrag alleen begrepen kan worden met inzicht uit de biologie, de sociale (en eventueel technologische) context als wel de manier waarop iemand met zichzelf omgaat. En dat begrip gaat wel degelijk vooraf aan een eventuele gedragsverandering. Ik kan me dan ook niet voorstellen en ik verwerp de implicatie, dat coaches met een psychologische achtergrond op een dergelijke manier coaching zouden bedrijven, aanprijzen en ook niet anders zouden kunnen. Ook neem ik het graag op voor mijn collega's met een andere achtergrond. Van hen is er bij mijn weten niemand die op welke manier dan ook bijdraagt aan verloedering van het vak. Als er al sprake is van verloedering zal de oorzaak ergens anders gezocht moeten worden.
De Wandelaar
De één is op zoek naar een instant "ontspanning" en gaat daar voor naar de meisjes van plezier. De ander zoekt meer diepgang in een vaste relatie en haalt daar zijn energie uit. En weer anderen hebben beide nodig. Als er geen vraag zou zijn voor instant dienstverlening zou het oudste beroep ter wereld niet bestaan. Als er geen vraag zou zijn naar meer diepgang zouden er geen langdurige relaties bestaan. En dat geld ook voor instant coaching.