Grenzen stellen als manager

Columns

In mijn vorige twee columns maakte je kennis met Abel, een startende manager die onvoldoende serieus genomen werd door zijn team. Men zocht grenzen op of ging over grenzen heen. Ik gaf in mijn eerste column praktische tips om te voorkomen dat medewerkers over grenzen heen gaan. In mijn tweede column is te lezen hoe je een heldere grens kan stellen.

Al deze tips heeft Abel tot zich genomen. Toch kon hij ze maar moeilijk in praktijk brengen. Hij wist wel hoe het moest, maar deed het niet. Hij snapte zelf eigenlijk niet goed wat hem tegenhield om steviger op te treden naar zijn medewerkers. Herkenbaar? Lees dan vooral verder over wat Abel uiteindelijk geholpen heeft te groeien in zijn rol.

Steviger optreden: google in jezelf

Abel zocht een coach die hem kon helpen om over de drempel te stappen en een andere aanpak te gaan hanteren. In het eerste gesprek zei de coach gelijk tegen hem: ‘ik krijg niet de indruk dat jij jezelf écht respecteert als manager. Hoe verwacht je dan dat anderen dat doen?’. Daar was Abel even stil van. Maar er zat wel een kern van waarheid in. De coach vroeg door: ‘laten we eens terug gaan naar het moment dat je je personeel aansprak over het niet goed afsluiten van de kluis. Wat was voor jou het meest ongemakkelijke moment in dat overleg? Hoe voelde dat (fysiek en emotioneel)? Welke gedachtes gingen er op dat moment door je hoofd? Welk oordeel had je naar jezelf en/of anderen?’

Als je je ongemakkelijk voelt bij bepaalde situaties in je werk, zijn dit belangrijke vragen om jezelf te stellen. Ze helpen je om helder te krijgen wat je tegenhoudt om te doen wat je eigenlijk zou willen doen, maar wat je niet echt aangaat. Abel had gedachten als ‘oh jee, daar gaan we weer. Zie je wel, ze nemen me niet serieus’; ‘Ik heb geen overwicht. Ze accepteren me niet. Misschien kan ik dit wel niet. Maar ik moet het kunnen’. Het is duidelijk dat zo'n manier van denken niet helpt om stevig op te treden. Het maakt onzeker. Door je bewust te worden van je manier van denken en oordelen over de situatie, kun je gaan zoeken naar een manier van denken die wél helpt.

Jezelf moed inpraten

Abel ging oefenen met teksten als:
‘Ik heb allang bewezen het te kunnen. Ze hebben me niet voor niks gevraagd’
‘Ik heb in de training geleerd hoe ik helder mijn verwachtingen kan uitspreken en daar mag ik gewoon op vertrouwen’
‘Ik ben een goede manager’
‘ik heb gewoon een lastig team’

En…? Denk je dat zijn zelfrespect groeide door deze manier van denken? Het antwoord: een beetje. Abel sprak zichzelf deze gedachtes in voordat hij een vergadering of een lastig gesprek in ging. Het hield hem aardig op de been en hielp hem om de juiste dingen te doen en zijn hoofd enigszins koel te houden. Maar hij kwam nog steeds met vlekken in zijn nek en klamme oksels naar buiten. Ook gingen de medewerkers er niet minder weerstand om vertonen.

Wat helpt dan wel?

Werken aan meer kracht en zelfvertrouwen is geen quick fix. Het goede nieuws: met onderstaande tips kom je er uiteindelijk toch!
- Zie je onzekerheid onder ogen en wees er nieuwsgierig naar. Abel werd heel onzeker als hij merkte dat zijn medewerkers hem onvoldoende serieus namen. Deze onzekerheid ging hij weg rationaliseren door zichzelf te overtuigen dat hij echt een goede manager was. Hij ontdekte dat hij veel rustiger bleef als hij zijn ongemak toeliet zonder deze te veroordelen. Gek genoeg werd het toen pas hanteerbaar. Tot zijn eigen verbazing kwam er weer ruimte in zijn hoofd en voelde hij zichzelf sterker worden;
- Accepteer dat je niet overal een held in bent. Abel focuste enorm op wat hij allemaal nog niet in huis had en veroordeelde dat. Hij probeerde zijn zwakke kanten weg te poetsen. Niet doen! Aanvaard ze in volle glorie! Dan doen anderen dat ook. Je wordt veel krachtiger als je gaat staan voor je talenten én je zwaktes. Monique Bolung (executive coach) heeft daar een mooie term voor: ‘perfecte imperfectie’.
- Kijk naar wat je al bent en niet naar wat je wilt worden. Je staat met veel meer lol en zelfvertrouwen in je vak als je met trots kijkt naar wat je nu in huis hebt.

Je kunt pas grenzen stellen als je gelooft in wat je te brengen hebt en accepteert dat je soms onzeker bent. Bij gebrek aan zelfvertrouwen gaan mensen vaak proberen om hun angsten en onzekerheden te elimineren. Het is als een bal die je onder water probeert te houden. Wat je ook doet, hij komt toch steeds weer boven.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Emotie management