Agile + Scrum ≠ Teamwork

Columns

Wat vind je cooler: Battlestar Galactica of Startrek? Je hoort erbij als het de laatste is. Dan ben je een geek en geen IT-nerd. Daar kwam ik achter toen ik me als adviseur verdiepte in wat software ontwikkelaars zoal drijft.Hoewel ik helemaal niks heb met science fiction, werd ik hierdoor wel getriggerd om me meer in de wereld van software ontwikkelaars te verdiepen.

In die wereld word steeds meer ‘agile’ gewerkt, vaak in de vorm van Scrum. De basis ligt in het Manifesto for Software Development. Ik vind scrum een fantastische iteratieve methode van projectmanagement die eenvoud, voortschrijdend inzicht, co-creatie, multidisciplinariteit, zelforganisatie en teamwork faciliteert, alles met als doel zo veel mogelijk toegevoegde waarde te leveren voor de klant.

Toch kan het nog steeds voorko...

Een mooi compact en praktisch artikel, waarmee teams direct aan de slag kunnen. En ook zeer herkenbaar, Esther!

De vragen die je noemt kan een team zichzelf stellen, bv. tijdens of direct na een stand-up, of in een retrospective als teruggekeken wordt hoe de sprint is gegaan. Het leuke van Agile & Scrum is dat je de acties die je als team afspreekt nog dezelfde dag, of in de volgende sprint al doet. Continu verbeteren dus, op een efficiënte manier.
Fijn Ben, het was ook bedoeld als praktisch artikel. En ja, zeker kun je hier zelf als team mee aan de slag. Wel kan het voorkomen dat het team nog niet toe is aan dit soort vragen, of nog niet de vaardigheid heeft om er als team aan te werken, of niet de veiligheid in zich heeft die nodig is voor dit soort vragen. Scrum vraagt nogal wat aan samenwerkingscompetenties, taakvolwassenheid en reflectievermogen in teams. Dus ja, de retrospective lijkt met een prima moment om deze vragen te stellen. Ze zijn dan echter alleen effectief als het team al een behoorlijke 'maturity' heeft. Voor veel teams geldt dat iemand van buiten het team beter in staat is om te zien wat er daadwerkelijk aan de hand is. In het echie gaat alles niet meteen de volgende dag beter en efficienter, de interactie tussen mensen is geen bug die je in 1 retrospective kunt fixen:)!

Meer over Team ontwikkeling