Channels

ICT verschaft tal van mogelijkheden om innovatie en continue verbetering in organisaties een stevige impuls te geven. De vraag is: welke middelen zijn er beschikbaar en hoe kunt u ze het beste inzetten, zodat ze ook daadwerkelijk hun belofte waarmaken?

Vrijwel elke bedrijfstak staat onder druk. Organisaties moeten steeds sneller inspelen op marktkansen met nieuwe producten en diensten om hun business overeind te houden. Bedrijfsprocessen moeten geautomatiseerd worden, er moet meer interactie zijn tussen medewerkers en klanten, en een volwaardig online platform hoort er natuurlijk ook bij. Een centraal element in dit verhaal is IT. Maar dan met name: hoe richt je het in en wat doe je er vervolgens mee?

Combineer standaardsoftware en maatwerk
Standaard bedrijfssoftware is tegenwoordig in overvloed beschikbaar en biedt in principe alles dat een organisatie nodig heeft. Maar er zijn vrijwel altijd twee problemen. Ten eerste, een alles omvattend standaardpakket moet bijna altijd ingrijpend aangepast worden aan de wensen van de klant. Daardoor verlies je vaak vrijwel alle voordelen van standaard software. En het tweede probleem is dat je met standaardsoftware geen onderscheidende propositie kunt neerzetten.

Lees ook:

Een CIO die het fundament levert voor succes

‘Best-of-breed’ standaardsoftwarepakketten die klein en open zijn, zijn een must. Maatwerksoftware is de lijm die een ecosysteem aan elkaar verbindt, in een incidenteel geval een gat vult of voor iets unieks zorgt in de propositie. Dit klinkt misschien als een dure en onhandige oplossing, maar de realiteit is anders. Je creëert of vernieuwt alleen de functionaliteit die de organisatie nodig heeft op basis van een zorgvuldig gekozen mix van best-of-breed software. Zo kun je een uiterst onderscheidende propositie neerzetten en probleemloos verder ontwikkelen op basis van een flexibele infrastructuur.

Agile ontwikkeling voor controle
Toekomst gerichte bedrijven zien IT als de basis voor het verder vernieuwing en verbetering van hun business. Daar hoort softwareontwikkeling bij, of je nu een dienst voor klanten ontwikkelt of een bedrijfsdashboard die werknemers efficiënter laat werken. Dit soort IT-projecten werd vroeger volgens de zogeheten ‘watervalmethode’ uitgevoerd, wat vaak een bijzonder kostbaar, langdurig en onvoorspelbaar proces was. Nu zijn ‘agile’ ontwikkelmethodes als Scrum de standaard, omdat daarmee snel en voor lagere kosten bruikbare producten worden opgeleverd, met een hogere Return on Investment (ROI) als gevolg.

Lean Startup voor alle bedrijven
Voor bedrijfsinnovatie wordt de Lean Startup-methode veel gebruikt. Deze stelt in feite dat er bij het ontwikkelen van een nieuw product zo snel mogelijk wordt toegewerkt naar een Minimal Viable Product (MVP). Daarna vervolgt de ontwikkeling, maar elke tussenstap draagt bij aan het bedrijfsresultaat en geeft meer inzicht in de waarde die deze deelprojecten aan de organisatie toevoegen. Dit kan uiteraard met standaard software en met maatwerk.

Ideaal recept voor bedrijfsinnovatie
In de Lean Startup is de zogeheten Build-Measure-Learn feedback-loop van groot belang. Dit houdt in dat bij elk opgeleverd deelproduct het bedrijfsresultaat wordt gemeten. Hierdoor kan al vroeg in de ontwikkeling ontdekt worden of het eindproduct er wellicht totaal anders moet uitzien dan het oorspronkelijke plan. Op een agile manier bouwen aan de bedrijfs-IT door een combinatie van kleinere best-of-breed oplossingen in combinatie met maatwerk volgens Scrum en de Lean Startup is volgens mij het ideale recept voor bedrijfsinnovatie.

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

IT moet vooral Pull worden en niet Push, de meeste dienstverleners hebben niet veel empathie als het om hun klanten gaat

x
x