Winnen zonder strijd (Sun Tzu)

Columns

Afgelopen weekend volgde ik een training met de titel: The Art of War. Ancient Strategies in Modern Times. Het was een introductie op de strategieën van Sun Tzu, een Chinese generaal die ca 2500  BC leefde. Deze man legde in een - naar verluidt - nogal onleesbaar boek een systeem van regels vast voor elke fase van willekeurig welk militair conflict. Het is het oudst bekende boek over oorlog en strategie en het wordt vandaag de dag nog altijd gebruikt door strategen, generaals en ook CEO’s*. Omdat die regeltjes schijnen te werken. Geen kattepis dus.

To fight, or not to fight
Doel van de kunst van het oorlogvoeren is volgens Sun Tzu: winnen zonder strijd.
Het vernieuwende van zijn boek was dat de allerbeste veldheer niet degene is die uitmuntend kan vechten, maar degene die fysiek gevecht we...

Paul Sträter
Lid sinds 2019
Wat mij raakt in deze column zijn de lessen van nederigheid.
Nico Wortel
Lid sinds 2019
Het boek is recenter, en wel van 500 BC, ofwel 2500 BCE.
Simonne Vermeylen
Lid sinds 2019
Blij dat we Sun Tzu niet vergeten. Alleen je maakt deze heer wel prehistorisch, niet? Een nulletje minder zal dichter bij de waarheid zijn: 2500 BC?

Voor een vrij complete literatuurlijst: www.suntzu.be
Alexandra van Smoorenburg
Auteur
@ Klaas en Simonne. Klopt helemaal, een notatiefout. Hij leefde ca 2500 jaar geleden. Dank voor jullie oplettendheid!
marc Corrynen
Ik denk dat je met "de wil van de hemel" eigenlijk de weersomstandigheden of de seizoenen bedoelt. Dat is tenminste wat in mijn exemplaar staat. Verder denk ik dat aan winnen altijd een strijd vooraf gaat. Er wordt alleen niet altijd met dezelfde wapens gestreden.
Ik heb de vertaling van Samuel B. Griffith (Oxford University Press) gelezen.

Meer over Conflicthantering / Mediation