Veerkracht uit een boekje.

Columns

In deze tijd van constante verandering realiseren veel organisaties dat ze weer moeten investeren in het kapitaal van de organisatie: de mens. Wanneer mensen met plezier werken, goed gemotiveerd en betrokken zijn dan komen de prestaties ook vanzelf. En dat is goed voor de organisatie. Hoog tijd om te investeren in de mentale gesteldheid van de mensen die je organisatie vorm en glans geven.
Tijd om te investeren in Veerkracht.

Maar dan komt het.
Wanneer je als opleidingsfunctionaris gaat googlen op Mentale Veerkracht, Vitaliteit, Weerbaarheid, Stresspreventie, Prestatieverbetering, Mentale Weerbaarheid etcetera, raak je al snel de kluts kwijt en ben je pas echt toe aan een training Mindfullness. Veel aanbieders pretenderen de kennis in huis te hebben om jouw organisatie op menselijk vlak verder te helpen. En ben je geen deskundige dan raak je al snel verstrikt in de verschillende benamingen die lukraak door elkaar worden gebruikt.

Een hip onderwerp.
Trainingen op het gebied van Mentale Weerbaarheid en Veerkracht zijn hip. En dat is erg jammer.
Op het moment dat organisaties ervan overtuigd zijn dat ze zich kwetsbaar op mogen stellen en er aan het hart van de organisatie gewerkt mag worden komen er parasieten te voorschijn die zo mogelijk de schade verergeren. Het aantal trainingsbureaus wat zich specialist noemt op het gebied van vitaliteit, omgaan met stress en verbeteren van de mentale veerkracht (o.i.d.) is de afgelopen jaren meer dan vertienvoudigt. Het valt niet mee om de kunst van kitsch te onderscheiden.

Hoewel ik ervan overtuigd ben dat kwaliteit altijd komt bovendrijven doet het me pijn. Want hoe maak je nu als organisatie een afgewogen keuze? Wie of welke club mensen laat je werken aan hetgeen je het meest dierbaar is?

Als voorbeeld: Stel je eens voor dat je onverhoopt met een gebroken been in het ziekenhuis belandt.
Door wie wil je dan worden geholpen? Door de oogarts die gebroken benen er tussendoor even bij doet? Die het kent uit een boekje? Of door de specialist?

Pleidooi voor kwaliteit.
Wanneer je aan de slag gaat met veerkracht, ga je aan de slag met mensen. En daar moet je zuinig op zijn.
Nodig daarom de trainer uit die daadwerkelijk de trainingen gaat verzorgen en voer een goed gesprek. Ervaring zegt niet alles. Ik heb niks met ervaringsdeskundige trainers die in een training schaamteloos aan het projecteren zijn. Beter is het om de expertise te toetsen en te koppelen aan het vakmanschap waarmee de kennis wordt overgedragen. Een trainer die zijn eigen ervaringen in het juiste licht weet te plaatsen kan beweging creëren en de mensen zelf het verschil laten maken.

Veerkracht kun je trainen.
Rest natuurlijk de vraag wat je als organisatie nu precies wilt bereiken met een traject wat gaat over de veerkracht van je organisatie. Veerkracht kent namelijk vele facetten. Begin met een gedegen onderzoek wat veerkracht voor jouw organisatie precies inhoudt. Zoek vervolgens de expertise die je nodig hebt.
Voor mij is veerkracht iets moois. Het brengt je ver. Het maakt het onmogelijke mogelijk. Een prachtig onderwerp wat gaat over mensen en onmetelijke kracht.

In deze tijd kunnen we allemaal wel wat veerkracht gebruiken. Dan kan het maar beter echt zijn.

Sierd Nutma

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over De Menselijke maat