Organisatiesurvival, bouw aan veerkracht!

Hoe kun je een organisatie bouwen die overleeft en bloeit in een onzekere wereld? Door een sterke, responsieve en veerkrachtige cultuur te bouwen die gedreven wordt door waarden. Het bouwen van een sterke organisatiecultuur gedreven door waarden staat met de mate waarin bedrijven hierin investeren in direct verband met de algehele performance van hun organisaties.

De meest veerkrachtige organisaties de volgende kenmerken:
- Een hoog niveau van medewerkerbetrokkenheid.
- Een laag niveau van ‘cultural entrophy’. Dit is de proportie energie die opgaat aan non-productieve activiteiten zoals bureaucratie, interne competitie en empire-building.
- Een duidelijke visie op de toekomst, gedeeld door alle medewerkers.
- Een vaste en duidelijke selectie waarden die door alle werknemers worden gedeeld.
- Een sterke focus op innovatie en adaptief vermogen.

Deze kwaliteiten creëren niet alleen veerkrachtigheid, maar leiden ook tot interne cohesie, waarbij alle medewerkers op een lijn zitten met een gedeelde visie, missie en waarden. Bedrijven die intern een sterke cultuur hebben neergezet zijn ook sterk naar buiten toe met de diensten en producten die zij aanbieden.

Sterk van binnen zijn betekent het onderhouden van een door waarden gedreven cultuur, een samenhangend en effectief leiderschapteam, een laag niveau van cultural entrophy en een hoog niveau van medewerkerbetrokkenheid.

Om te komen tot een veerkrachtige organisatie is veel tijd en inspanning nodig. Bij alle stappen vanaf goed beheer tot een continuity plan voor een veerkrachtige organisatie komt één punt heel duidelijk naar voren: Het is voor alle procedures en plannen noodzakelijk om je organisatie goed in kaart te brengen. Ken je je organisatie dan kan je ook de juiste maatregelen nemen bij een ramp. Start dus met het in kaart brengen van de organisatie, demp vervolgens de putten zodat het kalf niet kan verdrinken en groei daarna uit tot een veerkrachtige organisatie.

Lees meer op:
Organisaties moeten afleren om de buitenband te plakken
door: Peter van Brederode

Organisaties doen teveel aan symptoombestrijding en te weinig aan het stellen van de juiste diagnose. Een pleidooi voor een nieuw type adviseur: de organisatie-internist.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Financieel Management)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Organisatieontwerp