De ultieme internet marketingstrategie

Actueel

Er wordt beweerd dat het internet een eind maakte aan de marketing zoals wij die kennen. Onzin, de traditionele marketingactiviteiten en ‘het merk’ zijn alleen maar relevanter geworden dankzij sociale media. De belangrijkste consequentie van de online revolutie is juist dat het nóg belangrijker is dat bedrijven hun goede oude marketingbasics op orde hebben. Voor marketing geldt maar één universele regel:  Als je goed bent in marketing, dan verdien je veel geld!

Online ondernemen en marketing: 8 stappen

Hier volgend de acht stappen waarmee u als online ondernemer en marketeer de kans op succes vergroot.

Stap 1: Definieer uw doelgroep
Bij welke mensen sluit uw product het beste aan? Definieer ze, bepaalt en beschrijft u uw doelgroep niet, dan vindt u deze mensen ook niet. 

Het moet uiteraard niet alleen klikken tussen uw product en de klant, maar tevens tussen u en uw product. Focus daarom bij het vaststellen van uw doelgroep op uw passie en sterke kanten. En beperk u het liefst tot één doelgroep, want als kleine ondernemer kunt u eigenlijk maar één doelgroep goed bedienen. Let op: u kunt dan evengoed met twee partijen te maken hebben, want doelgroep en beslissers zijn niet per se dezelfde (denk aan kinderen en hun ouders).

Stap 2: Zoek uit wat uw klanten willen
Onderzoek waar de klant exact behoefte aan heeft. De simpelste manier om dit te weten te komen, is het ze te vragen. Maak een goede vragenlijst en check eventuele veronderstellingen. 

Vraag ze naar hun belangrijkste pijnpunt(en). Onthoud: het gaat allemaal om hen, niet om u.

LinkedIn kan een goed medium zijn om met voor u relevante mensen in contact te komen. Ook via internet kunt u veel te weten komen, met behulp van trefwoorden, discussiefora en blogs. Wat leeft er? Welke vragen krijgen veel respons? Of ga naar Amazon, toets trefwoorden in de boeksectie in, kopieer de tien nieuwste boeken en tien bestsellers en vergelijk ze. Die in beide lijsten voorkomen zijn de meest populaire boeken. Bekijk vervolgens de inhoudsopgaven: wat overeenkomt zijn de meest populaire onderwerpen.

Stap 3: Bied uw product of dienst gratis aan in ruil voor een opt-in
Bied potentiële klanten eerst iets gratis aan: een afgeleide van wat u verkoopt. Zo kunnen ze met u en uw product kennismaken. Dit wordt de front-end genoemd. Veel ondernemers denken dat ze met hun front-end, het eerste contact, geld gaan of moeten verdienen. Dit is een denkfout. 

Het eerste contact dient om geïnteresseerden te laten kennismaken met wat je biedt. Pas daarna komt de back-end (datgene waarvoor u betaald wordt) aan de orde. De front-end dient ertoe potentiële klanten binnen uw vertrouwenskring te krijgen; de back-end dient om ze daar te houden.

Kortom: bied ze een lichte versie van wat u verkoopt. 

Wat u in ruil wilt, is een opt-in. Met een opt-in krijgt u toestemming om het e-mailadres van de klant voor uw marketingacties te gebruiken en kunt u uw producten of diensten onder de aandacht brengen.

Stap 4: Geef de klant meer dan hij verwacht
Geef de klant altijd meer dan hij verwacht, zowel bij wat u gratis als tegen betaling aanbiedt. Meer geven betekent iets cadeau doen, niet korting geven. Als u iets extra’s geeft of doet, wordt dat gewaardeerd. Het kan iets fysieks zijn, maar ook een ervaring of een kwaliteitsslag. Bied dus inhoudelijk meer, iets wat ze niet verwachten. Geef niet altijd hetzelfde cadeau. Varieer. Blijf de klant verrassen.

Stap 5: Vraag om een aanbeveling
Als uw klanten bereid zijn hun goede naam aan u te verbinden, dan wordt u hun partner en dat zal de wijze waarop ze over u denken veranderen.

Stap 6: Breng de diensten en producten die u tegen betaling aanbiedt onder de aandacht
U biedt een vervolgproduct aan dat wel geld kost, de back-end. Zorg dat u een stuk of vier back-ends hebt, oplopend in prijs, duur, benodigde inspanning, expertise enz. Anders verliest u de klant als hij niet in uw eerste aanbod is geïnteresseerd. 

Heeft de klant al iets van u gekocht? Vertel hem dat u meer biedt. U weet dat er meer mogelijkheden zijn, dus breng die onder de aandacht. 

Zeggen ze ja tegen uw aanbod, geef ze dan meer dan ze verwachten. Begin weer bij stap 4, zolang er een win/winsituatie is. Zeggen ze nee? Ga dan over naar stap 7.

Stap 7: Neem belemmeringen weg
Het gebeurt vaak dat wanneer een klant 'nee' zegt, dat de wegen van verkoper en koper zich scheiden. Wat ú echter doet is uitzoeken waarom de ander afziet van uw product. En vervolgens kijkt u hoe u de belemmeringen kunt wegnemen. Let daar bij bv op de flow. Waar haakt men af, wat moet er gebeuren of veranderen wil de ander wel tot koop overgaan?

Stap 8: Sociale media maakt dat bedrijven grootschaliger en sneller met marketing falen of slagen
Merken die uitblinken in sociale-mediamarketing moeten vier kwaliteiten hebben:

  • ze communiceren een heldere, relevante klantenbelofte;
  • ze bouwen vertrouwen door die belofte waar te maken;
  • ze vergroten hun markt door de belofte continu te verbeteren;
  • ze realiseren aanvullend voordeel door bovengemiddeld te innoveren.

Do's en dont's

Niemand heeft nog de kunst van brandbuilding in sociale media volledig onder de knie – daarvoor is het fenomeen nog te jong. Maar dat betekent niet dat er geen marketing-do’s en -dont’s zijn. Doe je draaiboek niet de deur uit: begin met je merkbelofte en laat al je activiteiten op sociale media daar door leiden (en laat je niet afleiden door de overvloed van opties daar). Gebruik sociale media primair om inzicht te verkrijgen in klanten (dus niet primair om producten of diensten te verkopen).

Streef ernaar om virale acties op te zetten maar bescherm het merk goed. Virale marketing is geen sinecure: het vereist communicatie die zeer authentiek, relevant én entertaining is (en dan nog moet je maar afwachten of het aanslaat). En tot slot: houd je aan de – geschreven maar vooral ook ongeschreven – sociale regels als je je als bedrijf in conversaties op sociale media mengt. De mensen in het bedrijf die de sociale-mediastrategie uitvoeren, zullen niet alleen volledig thuis moeten zijn in de producten, het merk en de waarde van het bedrijf maar ook in de cultuur en regels van elk sociaal netwerk.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bronnen. Bron: Sandra Sanders uit De Zaak, Kluwer Management

Zie ook Sociale media en marketing communicatie in de kennisbank van ManagementSite bij het onderwerp Marketing.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Online Marketing