Organisaties in transitie: van draaiorgel naar Jazzband

Columns

De transitie, die zich binnen organisaties aan het voltrekken is kun je vergelijken met de overgang van muziek maken met een draaiorgel naar een jazzband. De draaiorgel staat synoniem voor machineorganisaties. Net als bij een draaiorgel liggen de structuur en taken van een machineorganisatie en het product binnen bepaalde kaders vast. Aan de basis van machineorganisaties ligt het bevel-controle systeem waar gestuurd wordt op excentrieke motivatie. De machineorganisatie stamt uit de tijd toen Henry Ford de T-Ford produceerde met zijn kenmerkende lopende band.

Henry Ford zou over deze auto hebben gezegd: "Je kunt hem bij ons in alle kleuren kopen, als het maar zwart is."

Medewerkers binnen machineorganisaties worden gezien als vervangbare radertjes. Het huidige onderwijs is er op gericht om ...

Alex Loopik
Prachtige metafoor Sybren...heel mooi beschreven welke verandering er gaande is in de wereld...
Gerard Vermeulen
Lid sinds 2019
Formidabel Sybren, een geweldige vergelijking. Wat is een draaiorgel, nostalgie. Je komt ze bijna niet meer tegen zou je zeggen. Ja behalve dan in organisaties. En natuurlijk ook in de politiek, in de samenleving.. Want de "autoriteit" van de arts wordt natuurlijk ook gevoed door de afhankelijke opstelling van de patiënt. We blijven doorleren!

Meer over Organisatieontwerp