Volgens welke criteria wordt de energieprestatie van nieuwbouw volgens BENG beoordeeld?

Met het ingang van 2021 moet alle nieuwbouw voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Die eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). De regels voor bijna energieneutrale gebouwen stellen eisen aan de maximale energiebehoefte, het fossiele energiegebruik en aan het opwekken van hernieuwbare energie van gebouwen.Dit betekent dat bij nieuwe gebouwen niet alleen rekening moet worden gehouden met een goede isolatie van de gebouwschil en energiezuinige installaties, maar ook met de toepassing van duurzame energie.

De energieprestatie van de utiliteitsgebouwen wordt op drie criteria beoordeeld:
  1. Energiebehoefte: dit is een indicator voor de energiebehoefte voor verwarming en koeling. De eis is haalbaar door goede schil-isolatie, goede luchtdichtheid, triple glas en te zorgen voor een gunstige oriëntatie ten opzichte van de zon.
  2. Primair fossiel energiegebruik: dit is een indicator voor het primair fossiel energiegebruik. Het is een optelsom van het primair energiegebruik voor verwarming, koeling, warmtapwater, ventilatoren, verlichting en bevochtiging.
  3. Aandeel hernieuwbare energie: dit is een percentage. Dat valt te berekenen door de hoeveelheid zelf opgewekte hernieuwbare energie te delen door het totale energiegebruik.
Per 2023 gelden er ook eisen voor het energieverbruik van bestaande kantoren. Elk kantoorgebouw in Nederland moet dan over minimaal energielabel C beschikken. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Als het kantoor niet aan de eisen voldoet, mag het per 1 januari 2023 niet meer als zodanig worden gebruikt.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 126 vragen en antwoorden over Duurzaam Ondernemen / MVO.