Hoe kan circulair inkopen samen met de leveranciers worden ingezet?

Nadat intern de doelstellingen rondom circulair inkopen zijn vastgesteld, moet u als afnemer aan uw leverancier(s) duidelijk te maken waar het u als inkoper om te doen is. Een andere benadering van het inkoopproces vraagt ook een andere houding van leveranciers. Daarbij komt de volgende vragen aan de levarancier(s) aan de orde:
  • Wat is de stand van zaken van circulaire toepassingen binnen uw branche en binnen uw onderneming? Wat is uw visie op de effecten hiervan binnen uw branche?
  • In het verlengde van de vorige vraag: Kunt u een beeld geven van de wijze waarop u een bijdrage levert aan de circulaire economie met: het productontwerp, het productieproces, verlenging van de levens-/gebruiksduur van uw aanbieding (bijvoorbeeld door reparatie/onderhoud), zo hoogwaardig mogelijk hergebruik, zowel wat betreft de technische als de biologische materialen.
  • Een uitgangspunt van de circulaire economie is dat producten na hun eerste gebruiksfase een restwaarde hebben vanwege hergebruik van het product en/of de gebruikte componenten of materialen. Welke mogelijkheden ziet u om deze restwaarde (deels) ten goede te laten komen aan de gebruiker?
  • Welke contractvormen kunt u bieden om circulaire modellen toe te passen in ons inkoopproject? Heeft u hier voorbeelden van
  • Heeft u suggesties hoe wij de specificaties kunnen formuleren in deze aanbesteding of inkooptraject om tot een zo circulair mogelijke aanbieding uit te komen?
  • Heeft u suggesties welke beoordelingscriteria wij moeten hanteren om objectief uw circulaire aanbieding met die van anderen te kunnen vergelijken en beoordelen? (Hoe voorkomen we dat we appels met peren vergelijken?)
  • Welke risico’s ziet u en hoe gaat u daarmee om? Welke financiële of juridische risico’s wilt of kunt u lopen, hoe groot mogen die zijn?
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 126 vragen en antwoorden over Duurzaam Ondernemen / MVO.