Aan welke eisen moet beschermende kleding voldoen?

Beschermende kleding moet allereerst comfortabel zijn. Dat wil zeggen dat de drager er zich goed in kan bewegen, zonder er hinder van te ondervinden. Dat betekent dat de kleding in elk geval goed moet passen; zo veel mogelijk op maat van de drager dus. Daarnaast is ventilatie een belangrijk aspect. Want als de kleding van binnen vochtig wordt of te veel isoleert, bestaat het risico dat de drager oververhit raakt.
Verder moet de kleding bij het aantrekken schoon zijn. Dit om langdurig huidcontact met vervuiling of verontreiniging te voorkomen. Dat geldt in het bijzonder wanneer de kleren moeten beschermen tegen chemicaliën. Zulke kleding wordt na afloop vaak afgevoerd als chemisch afval.
Bij andere kleding, bijvoorbeeld brandweerkleding, is afspoelen na gebruik voldoende. Met asbest vervuilde kleding is na een wasbeurt vaak weer veilig te dragen. (Maar: door met asbest vervuilde kleding zomaar te wassen wordt het afvalwater meteen asbesthoudend afval! Een professionele asbestsaneerder moet het textiel in wateroplosbare zakken verpakken, in een sluis schoonmaken en nogmaals in een wateroplosbare zak verpakken. Daarna kan het bij de wasserette worden aangeboden.)
Vlamvertragende kleding wassen gebeurt in een hiertoe speciaal ingerichte wasserij met bijbehorende apparatuur. 
Niet-behandelde stoffen als aramides (bijvoorbeeld Nomex) en modacryl (bijvoorbeeld Protex) zijn van nature al vlamvertragend. Kleding die een vlamvertragende behandeling heeft ondergaan (voornamelijk katoen met Proban® of pyrovatex® finish) moeten niet worden nabehandeld, omdat zo’n finish vernet met de vezels. Bovendien is het niet toegestaan om gecertificeerde beschermende kleding achteraf te wijzigen. Is het proces van de na-behandeling niet opgenomen in de certificatie van de kleding, dan vervalt de certificatie door de behandeling. Bij de certificatie test de Notified Body de wasbestendigheid van stoffen met een specifieke behandeling. Daaruit blijkt de wasbestendigheid van een water- of chemicaliënafparelende finish erg beperkt. In de praktijk is het daarom WEL nodig om chemicaliënafparelende kleding (EN 13034) na elke wasbeurt opnieuw te behandelen met een finish van fluorcarbon.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 97 vragen en antwoorden over ARBO: Veiligheid.