Topprestaties (z)onder tijdsdruk

Columns

Druk, druk, druk! De kans is groot dat je dat antwoord krijgt als je iemand vraagt hoe het gaat. Maar hebben we het echt te druk? Is “druk”niet vooral het sociaal wenselijk antwoord? Of is “drukte” niet vooral het gevoel dat we hebben?

We hebben in ieder geval het gevoel dat het te druk is. Enerzijds is dat niet erg, want een beetje druk zorgt voor goede prestaties. Maar een te grote tijdsdruk werkt verlammend voor het team en voor afzonderlijke teamleden. De gestelde teamdoelen worden dan ook zelden gehaald.

We zijn vaak ook druk bezig, afzonderlijk en met elkaar. Maar, het gaat niet om de inspanning, maar om het resultaat. In teams houden we elkaar teveel bezig. We doen veel en werken hard, maar vaak niet de meest effectieve dingen. Waardoor niet de gevraagde teamprestatie wordt geleverd.

Waarom hebben we het druk?

Drukte in teams is vaak een gevolg van een of meer van de onderstaande oorzaken:

• De lat te hoog leggen
We vragen te veel van de teamleden. Deze moeten zich over-stressen en –stretchen om op korte termijn doelen te halen. We kunnen echter niet lang op onze tenen lopen. Het heeft dus vaak consequenties voor de lange termijn.

• De aandacht te veel op details leggen
Micro-management en command & control is zeer vermoeiend voor leidinggevenden en medewerkers. Mensen hebben over het algemeen voldoende aan helderheid over doel, proces en middelen om doelgericht toe te werken naar het resultaat.

• Het doel uit het oog verliezen
Gebrek aan (behoud van) focus is de grootste stoorzender. Vasthouden aan gemaakte keuzes is een grote uitdaging. Goed onderbouwde besluiten zijn nodig om te vermijden dat ze bij het minste of geringste weer ter discussie worden gesteld. Natuurlijk zonder de ogen te sluiten voor voortschrijdend inzicht.

• De samenwerkingsvorm vasthouden
We werken graag op de traditionele manieren samen. Het geeft ons houvast. We vinden het moeilijk om deze gebaande paden te verlaten. Daardoor is er weinig ruimte voor effectiviteit van bijvoorbeeld verbeelding en creativiteit.

• De binding in het team verwaarlozen
Met als gevolg weinig vertrouwen in de inbreng van afzonderlijk teamleden. Verbinding versterkt vertrouwen, autonomie, proactiviteit, draagvlak, empathie en gezamenlijkheid. De grootste kans op 1+1=3 als resultaat.

Hoe lossen we de drukte op?
We voelen de druk als we meer moeten doen dan we tijd voor hebben. Helaas kunnen we vaak niet meer tijd creëren en moet de oplossing dus gezocht worden in minder doen. De uitdaging daarbij is natuurlijk om wel het maximale te bereiken.

Meer bereiken met minder doen. Het kan als je de aandacht maximaal richt op effectiviteit van de inspanningen. Want uiteindelijk gaat het niet om veel tijd te besteden, maar juist om veel te bereiken.

7 Gouden Team Tips

Hoe bereik je met je team meer in de beperkte tijd die jullie hebben? Door:

1. Een ongekende focus op teamresultaat
2. Een genadeloze discipline op effectiviteit van inspanningen
3. Een collectieve gerichtheid op nieuwe wegen naar het resultaat
4. Een open houding om dingen anders te doen en andere dingen te doen
5. Een gerichte versterking van de individuele kracht vanuit het team
6. Een innovatieve toepassing van andere werkvormen om verder te komen
7. Een grotere aandacht voor persoonlijke en collectieve effectiviteit

Met deze tips maak je het voor het team makkelijker om focus te houden en resultaat te behalen. Het wordt er vooral ook prettiger op, omdat de inbreng van teamleden wordt gemaximaliseerd en gewaardeerd. Met meer plezier en gemak de teamdoelen bereiken is dan binnen handbereik.

Wat zijn jouw ervaringen met managen van tijdsdruk in het team? En wat zijn jouw gouden tips?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Team ontwikkeling