Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Mooie column Derk. In het slot van je column schrijf je over veiligheid. Ik duid dit begrip als teamcoach graag als vertrouwen. Teamkracht wordt voor een belangrijk deel bepaald door vertrouwen. Teveel individualistisch werken binnen teams heeft m.i. alles te maken met een gebrek aan vertrouwen. Vertrouwen is van cruciaal belang voor teamontwikkeling en is daarmee een cruciale factor voor prestaties van een team. Zonder vertrouwen zijn teamleden niet bereid om hun mening, vragen en ideeën te uiten en zal een team dus ook nooit tot zijn volle potentieel benut worden. Met vertrouwen kan alles, zonder vertrouwen kan niets!

Dank voor snelle reactie Rijk, erg leuk. Helemaal eens dat vertrouwen in elkaar binnen het team een cruciale factor is. De vraag is hoe je het vertrouwen creëert (heeft de leidinggevende m.i. een hele mooie rol in!). Wellicht ontstaat vertrouwen als je meer over elkaar te weten komt, over wat er werkelijk bij elkaar speelt. Om dat te delen is de veiligheid nodig waar ik in het stuk hierboven op doel. Hoe creëer je die setting? Ik doe dat graag met behulp van positieve feedback. Wat mij daarbij opvalt is dat als je een setting/sessie kiest waarin alleen op een positieve manier feedback aan elkaar wordt gegeven, dat dermate veilig voelt voor mensen dat ze ook opener worden over de zaken waar ze tegenaan lopen. Is steeds weer fantastisch om mee te maken! Een van de belangrijkste redenen voor onzekerheid, angst e.d. in teamverband is dat teamleden niet weten hoe anderen over hun denken. Daar bieden we op deze manier ruimte voor. Toevoeging: met behulp van Team Performance Motivalent (nieuw ontwikkeld online tool waarmee talent en motivatie binnen teams in kaart wordt gebracht).

Hoi Derk,

Een mooi stuk. Wat volgens mij een belangrijke factor is, is angst. Vooral nu organisaties voor hun bestaan moeten vechten en mensen voor hun persoonlijke posities vechten is open en eerlijke communicatie erg ingewikkeld. Vooral het herkennen en erkennen van elkaars kwaliteiten.

De worteld van een boom moeten goed zijn, anders sterft ze. De vorm van de boom wordt mede bepaald door haar genetische opmaak, maar ook door de wind en de regen. Dat maakt het zo moeilijk.

Mensen willen vaak wel op een positieve manier met elkaar omgaan maar durven niet. Succes met je persoonlijke queste om hier verbetering in te brengen.

Gert Willem, schitterend commentaar! Je beschrijft het dilemma zeer herkenbaar. Gevolg van een gebrekkige communicatie is dan vervolgens vermindering van de samenwerking.

Je ziet dan ook in veel organisaties dat er sprake is van eilandjesvorming. Mensen doen steeds meer zelf, omdat zij als professional worden geacht zaken te kunnen, te weten, te doen….waardoor teamontwikkeling én teamperformance onder druk komen te staan.

Laten we ons hard maken voor meer positieve feedback als basis voor het open gesprek! Wie is voor?

Beste Derk,

Inspirerend artikel en een prachtige metafoor. Heel herkenbaar wat je schrijft over het belang van een gezond wortelstelsel.

Mocht je belangstelling hebben in een uitwerking van deze metafoor voor mensen en organisaties, dan verwijs ik je graag naar http://www.transformatio.nl/?page_id=11

Toon alle 5 reacties
x

Inloggen op ManagementSite.nl

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account?

Word gratis lid
x

Inloggen

of