Channels

Door de waan van de dag lopen hele teams elkaar te stressen. We zijn onze dromen uit het oog verloren. Als er meer gerichte aandacht zou zijn voor ‘wat er echt toe doet (voor jou)’, kun je zoveel meer bereiken!

Herken je dat gevoel van ‘ik loop de hele dag overal achteraan te rennen en toch schiet het niet op’? Hele organisaties roepen hetzelfde. Zij noemen dit: de richting is niet duidelijk.

Dat komt omdat mensen niet meer weten waarvoor ze het doen. Bewust of onbewust. Zo gaan ze van alles en niks doen en ervaren een gevoel van onrust, stress, ‘zinloosheid’ en zelfs depressie. Hele organisaties lijden hieraan.

Lees ook:

Teamontwikkeling bij de wortels aanpakken!

Als je weet wat jouw bijdrage is en wat voor jou zinvol is, dan kun je je hierop richten. Dan verwijder je de ballast (al die dingetjes die tijd kosten, maar nergens toe leiden) en komen de relevante informatie en kansen tevoorschijn. Zo kan je gaan schitteren op jouw gebied!

De toverformule voor minder stress en meer zin is:
FOCUS FOCUS FOCUS! op ‘waar je het voor doet’

Dit is geen hocus pocus. Het zit namelijk allemaal in je hoofd. Je brein bepaalt waarop jij je richt. Zij bepaalt welke prikkels uit je omgeving worden opgepikt en welke informatie uit het verleden wordt gebruikt om ergens op te reageren. Dus: vind het juiste hokje!

Zo werkt dat:

A. Zodra duidelijk is waar je naar zoekt, wordt ‘het onderste uit de kan’ gehaald om informatie in het brein te vinden die hierbij past. Er worden beelden en andere prikkels uit het verleden opgehaald en gecombineerd. Zo krijg je toegang tot bewuste en onbewuste informatie. En tot nieuwe ideeën!

Tip 1: zorg dat je weet wat voor jou van belang is en wat jij kunt bijdragen. Dat je dus weet waar jij het allemaal voor doet. Dan kun je hierop focussen. Velen weten niet ‘waar ze van zijn’. Met wat hulp is dat echter goed te achterhalen. Begin er maar eens mee om te kijken waarvoor mensen altijd naar jou toekomen. Goede kans dat het hiermee te maken heeft.

Tip 2: stel aan het begin van elke week een vraag aan jezelf, waar je graag het antwoord op wilt weten. Zet het op een kaartje op je bureau, schrijf er alvast wat ideeën bij en laat het dan rusten. Aan het eind van de week zet je een timer op 5 minuten, stelt jezelf de vraag weer, en schrijft gedurende deze tijd zonder te stoppen wat er in je opkomt. Je zult verbaasd staan (geheim: je copy-paste de informatie die in je hersenen aanwezig is).

Je hersenen kunnen echter nog meer voor je betekenen.

B. Als je focust, gaat je brein aan de slag om de informatie die op je afkomt te filteren. Relevante kansen die voorbij komen, worden nu (tussen al die miljoenen andere prikkels) herkend en gezien. Kun je je voorstellen welke verrassende nieuwe inzichten en mogelijkheden dit je biedt?

Tip 3: stel ambitieuze doelen. Schrijf op wat je heel graag wilt bereiken. Denk groot (we zijn geneigd om veel te klein te denken). En formuleer dit in de tegenwoordige tijd. Stel je voor hoe het is als je het al hebt gerealiseerd. Doe het elke dag. Dat doen topsporters ook zo. Ze doen alles tweemaal; eenmaal in hun hoofd en eenmaal in het echt. Onze hersenen weten het verschil namelijk niet. Zo zie je de mogelijkheden om jouw specifieke doelen waar te maken.

Deze focus helpt je bezig te zijn met ‘wat er voor jou toe doet’. En het mooie is dat je omgeving ook zal gaan zien ‘waar jij van bent’, dus jou zal erkennen en waarderen. Met alle positieve gevolgen van dien: aanbeveling, promotie, meer klanten en minder stress.

Veel focusplezier!

Karin van Zuilen
Senz

p.s. Dit kan je ook doen met je hele team!

Karin van Zuilen is auteur van de gratis cursus ‘Meer tijd en energie in 5 stappen‘.

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x