Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Natuurlijk kan iedereen wel eens pech hebben, RvT moet kijken of er geen fouten gemaakt worden en tegenwoordig is een bealngrijk aspect daarvan de individuele verrijking van management ten koste van het bedrijf.

Beperken van aantal commissariaten verhoogt de kwaliteit van het toezicht niet MAAR zal het ook niet significant verlagen als ik de tekst goed interpreteer. Niemand kan tientallen commisariaten goed invullen als hij ze serieus neemt. Dan ontstaat de schijn van zakkenvullers: vriendjes die elkaar geld toewerpen ten koste van het bedrijf / klanten.
Ergo precies tegenovergesteld waarvoor een RvT bestaat.

Veel zinvolle punten van deze bestuurder, die het bij DSM heel goed heeft gedaan – dat kunnen we nu enkele jaren later wel zeggen.
Maar zijn gemakzucht t.a.v. het nadrukkelijk FALEN van toezicht bij AH, Vestia, ING, SNS, Innoconcepts, Imtech – to name a FEW in alleen Nederland – is mijns inziens onvergeeflijk. Dat is de kern van het probleem, waardoor je geen (Rijnlands?) evenwicht hebt in veel bedrijven. De top heeft het voor het zeggen en is steeds meer overtuigd van het eigen gelijk.

Laat ik het zo zeggen: dat was mij als toezichthouder niet overkomen. Daar ben ik te kritisch voor. Volgens mij zijn dat ook de juiste mensen voor plekken in het toezicht. Aan gemakzuchtige volgers heb je niets. Maar Elverding vindt dat we vooral niet teveel eisen moeten stellen. Ja, dan kun je er met gemak meer dan 5 doen, ja.
De vele excessen binnen bedrijven de laatste jaren in Nederland bewijzen helaas hoe laag het niveau van deze mensen de afgelopen 20 jaar geweest is!

Soft controls lead to better results. Een waarheid zo hard als een DSM kunststofje.
Interessant fenomeen kritisch zijn zoals van der Stappen dit aangeeft. Er zal ook best een gradatie te vinden zijn, ook in zijn bovenstaande formulering. In veel gevallen merk ik dat degenen die door de kritiek geraakt worden, het er best lastig mee hebben. En zeker als kritiek op de man/vrouw wordt gespeeld. Te vaak leidt dit tot loopgraven opwerpen. Herkent u dit ook? Zou een goede RvT een training of een eigen code of conduct moeten ontwikkelen hoe “slecht nieuws” te brengen? Op zijn minst helpt transparant zijn in de overwegingen naar de persoon die de kritiek betreft, bestuursleden met persistent weinig reflectievermogen uitfaseren en onderling in de RvT afspreken elkaar feedback te geven.

x
x